Ponedjeljak, 15 Travanj 2019 10:25

Izdavanjem lažnih potvrda o dentalnim pomagalima kninski trojac oštetio HZZO za oko 60 000 kuna

Napisala: 
Izdavanjem lažnih potvrda o dentalnim pomagalima kninski trojac oštetio HZZO za oko 60 000 kuna

Zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje službene isprave, sve na štetu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kazneno su prijavljeni 60-godišnjak, 37-godišnjak i 42-godišnjakinja nakon kriminalističke obrade u kninskoj policiji.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni 60-godišnjak i 37-godišnjak koristeći svoj položaj i ovlasti u namjeri stjecanja ne pripadajuće koristi za sebe, tijekom 2017. i 2018. godine u Kninu izdavali potvrde o dentalnim pomagalima, u kojima su upisivali ne istinite podatke o ugradnji protetskih pomagala. Tako ispisane potvrde dostavljali suosumnjičenoj 42-godišnjakinji, koja je po toj osnovi, sastavljala i izdavala račune s neistinitim podacima, ovjerene pečatom i svojim potpisom, bez da je izradila ta protetska pomagala. Potom je takve račune dostavljala osumnjičenom 60-godišnjaku i 37-godišnjaku, koji su te račune vlastoručno potpisivali u ime 13 pacijenata, bez njihova znanja, ovjerili ih svojim pečatom i dostavljali u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, s ciljem naplate iskazanih novčanih sredstava na potvrdama.

 

Temeljem tih potvrda Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je uredno izvršio isplate na račun osumnjičenog 60-godišnjaka i 37-godišnjaka, bez da su oni izvršili radove navedene u potvrdi. Nakon te uplate osumnjičeno 60-godišnjak i 37-godišnjak su osumnjičenoj 42-godišnjakinji na njen račun uplaćivali novčane iznose naznačene na njenim izdanim računima.
Utvrđeno je da su ovim kaznenim djelima osumnjičeni 60-godišnjak za sebe pribavio ne pripadajuću materijalnu korist u iznosu od 2.554,88 kuna, osumnjičeni 37-godišnjak u iznosu od 18.821.18 kuna i osumnjičena 42-godišnjakinja u iznosu od 37.666,72 kune, a čime je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje oštećen u ukupnom iznosu od 59.042.78 kuna.

Protiv osumnjičenih će Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku biti podnijeta kaznena prijava.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!