Datum objave: 15. Travanj 2019

U susret 50. obljetnici kanonizacije sv. Nikole Tavelića prvoga hrvatskoga sveca i zaštitnika hrvatskoga naroda

U susret 50. obljetnici kanonizacije sv. Nikole Tavelića prvoga hrvatskoga sveca i zaštitnika hrvatskoga naroda
Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska pošta raspisuje natječaj za izradu likovnih i grafičkih rješenja prigodnih poštanskih maraka Republike Hrvatske za 2020. Godinu. Među izabranim temama je prigodna marka koja će biti tiskana u prigodi obilježavanja 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića prvoga hrvatskoga sveca i zaštitnika hrvatskoga naroda.
Sveti Nikola Tavelić rođen je u Šibeniku oko 1340. godine, (neki izvori kao mjesto rođenja spominje Velim). Nakon što je stupio u franjevački red s drugom subraćom iz raznih franjevačkih provincija bio je poslan u Bosnu gdje je propovijedao u vremenima velike krize vjere. Proveo je u Bosni 12 godina, a potom je 1384. godine poslan u Svetu Zemlju, zajedno s dvojicom subraće iz Francuske, fra Deodatom iz Ruticinija i fra Petrom iz Narbonne, te s jednim Talijanom, fra Stjepanom iz Cunea. Sveti se Nikola nastanio u samostanu na brdu Sionu, gdje je učio arapski jezik i pripremao se za misionarsku službu, a potom je propovijedao u Jeruzalemu uvjeravajući muslimansko stanovništvo u posebnu snagu i ljepotu evanđeoske poruke, jedine prave Istine koja svjedoči o Presvetom Trojstvu i neizrecivoj ljubavi Oca koji je darovao ljudskom rodu svoga Jedinorođenca i tako ga otkupio od grijeha i omogućio nam vječnu nadu.
Ubrzo je sveti Nikola zajedno sa svojom subraćom odlučio poći pred jeruzalemskog kadiju, kako bi ga oni uvjerili u ispravnost kršćanske vjere, ali se na to kadija razljutio i najavio da će ih svu četvoricu dati pogubiti ukoliko se odmah ne odreknu kršćanstva. Kako su oni ostali postojani u svojoj vjeri i nipošto se nisu htjeli odreći one Istine za koju je Spasitelj svijeta dao svoj život, kadija ih je osudio na smrt, a dok presuda nije službeno potvrđena, bili su mučeni. 14. studenoga 1391. godine sud je potvrdio presudu, pa su Nikola i njegova subraća bili sasječeni mačevima, a potom bačeni na lomaču. Sveti Nikola se, zajedno sa svojim drugovima, najprije častio kao svetac unutar franjevačkog reda i u Šibeniku, a 1889. godine blaženima ih je proglasio papa Lav XIII., dok ih je svetima proglasio papa Pavao VI. 21. lipnja 1970. god. Time je sveti Nikola Tavelić postao prvi svetac Crkve u Hrvata

Hrvataka pošta je, pripremajući se za obilježavanje 50. Obljetnice kanonizacije Nikola Tavelića, raspisala natječaj za oblikovanje prigodne poštanske marke. Natječaj je otvoren od 15. ožujka, a krajnji rok za predaju radova je 28. lipnja 2019. godine. Sve odredbe Natječaja i kako sudjelovati dostupni su na internetskim stranicama Hrvatske pošte, www.posta.hr.

Osim likovnog i grafičkog rješenja za prigodnu poštansku marku Nikole Tavelića, Hrvatska pošta natječajem traži takva rješenja i za niz drugih prigodnih marka.

 

Iz kategorije: Vijesti