Datum objave: 11. Travanj 2019

Div grupa tvrdi da nije odgovorna za zagađenje Krke, ne zna se tko će i kako sanirati lagune

Div grupa tvrdi da nije odgovorna za zagađenje Krke, ne zna se tko će i kako sanirati lagune
Diana Ferić
Diana Ferić

DIV grupa negira krivicu za zagađenje Orašnice i Krke kod Knina mazutom iz lagune koju je koristio nekadašnji TVIK:

 

"Izražavamo žaljenje zbog incidenta, ali uzrok je mazut koji je u laguni završio davno prije nego je DIV preuzeo "Tvik", koji na incident nije imao nikakav utjecaj pa i ne snosi nikakvu odgovornost. Davno onečišćene lagune veliki su ekološki problem već dugi niz godina. U danima kada rastu vodostaji taj mazut se prelijeva u rijeku Orašnicu.
To su sve posljedice rada tvornice prije rata, kada je korištena priroda za zaustavljanje otpadnih voda. Važno je naglasiti da zemljište na kojem se nalaze onečišćene lagune nije u vlasništvu ni u posjedu, a niti s njim gospodari DIV GRUPA. Od rata, dakle, i prije nego je DIV GRUPA kupila imovinu od bivše tvornice "Tvik", proizvodni proces se unaprijedio i koristi se pročiščivać voda.

 

DIV GRUPA nema potrebe za korištenjem laguna, jer one nisu dio tehnološkog postupka pročišćavanja otpadnih voda tvornice. DIV GRUPA je dodatno unaprijedila postupak zaštite okoliša, pa u procesu pročišćavanja vodu prije ispuštanja tretira u složenom procesu fizikalno-kemijske obrade. DIV GRUPA je preko operativnog plana uključena u državni plan mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja te u slučaju onečišćenja prema njemu redovito i postupa", kažu u DIV grupi.
Inspekcija koja je nakon zagađenja izašla na teren utvrdila da DIV GRUPA ničim nije uzrokovala problem izlijevanja, već je on posljedica porasta vodostaja i ne saniranih laguna. Već se godinama zna da su te lagune problem i stalna opasnost od zagađenja krke pa tako i izvora pitke vode, ali do sada nisu sanirane.
Ekološka udruga Krka, kako kaže njezina predsjednica Inga Kukolj, proteklih je godina na adrese institucija koje bi se trebale time pozabaviti slala dopise, ali nitko ništa nije poduzeo osim što prebaciju odgovornost sa sebe na druge.

 

Marko Jelić, gradonačelnik Knina je neposredno nakon preuzimanja vlasti kazao kako Grad Knin ima presudu od prije nekoliko godina po kojoj mora sanirati te lagune što je trošak od oko 2 milijuna i 600 tisuća kuna. Uz to grad plaća „penale“ odnosno odštetu vlasnicima zemljišta na kojoj je laguna, a oni iznose 10-ak tisuća kuna mjesečno, kazao je tada za portal TRIS.

 

Prvi veliki incident zbog zagađenja otpadnim vodama dogodio se 2014. godine, ali do danas ništa nije napravljeno.

 

Sada se spominje postavljanje separatora. Jelić ističe kako je Grad Knin angažirao s tvrtku "Eko Solutions" da ih savjetuje kako napraviti separator koji bi odvajao bar te plutajuće masne naslage čime bi prevenirali ovakve katastrofe u budućnosti. Za Slobodnu Dalmaciju je izjavio da je otpadna laguna u Ministarstvu okoliša već označena kao crna točka koja mora biti sanirana pa je uputio pismo ministru Ćoriću da se sastanu dogovore o žurnoj sanaciji jer je u pitanju zdravlje stotine tisuća ljudi i opstojnost NP-a Krka.

 

Iz kategorije: Vijesti