Datum objave: 03. Travanj 2019

Udruga Franak pozvala građane da obavezno tuže banke zbog kamata na kredite u "švicarcima"

Diana Ferić
Diana Ferić

UDRUGA Franak održala je konferenciju za novinare nakon što je Vrhovni sud objavio da odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013. do 1. siječnja 2014. nisu za-konite jer banke nisu uskladile "svoje poslovanje glede promjenjivih kama-ta" s odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima., prenosimo s portala Index.hr.

Na konferenciji su govorili Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Ud-ruge Franak, Maja Gavran, aktivistica iz Siska, odvjetnica Patricia Đurić, Sandra Žiga, voditeljica ureda Udruge Franak u Zagrebu i Goran Aleksić, saborski zastupnik i aktivist.
Iz Udruge Franak pozvali su sve CHF dužnike s konvertiranim kreditima, njih 125.000, da hitno i neodložno potraže odvjetnike, tuže banke i zatraže svoj preplaćeni novac.
 

Sudar: Potražite odvjetnike

 

Elvis Sudar je rekao kako je sretan i ponosan na sve što je Udruga Franak učinila unazad 8 godina, a rješenje Rev-2868/2018 vrlo je jednostavno, i njime je Vrhovni sud utvrdio da CHF dužnici koji su konvertirali kredite imaju pravo na tužbe protiv banaka i pravo na povrat novca koji su im banke nezakonito oduzele, što će se dokazati vještačenjem na općinskim sudo-vima. Pozvao je sve CHF dužnike da neodložno potraže odvjetnike za zas-tupanje, jer 12. lipnja 2019. jest zadnji dan prije zastare potraživanja prep-laćenih kamata, dok za potraživanje preplaćenog tečaja zastara dolazi tek u lipnju 2023.
Maja Gavran izrazila je svoje oduševljenje i radost zbog rješenja Vrhovno-ga suda, napomenula je kako je to svakako velika pobjeda prava i pravde, i da potrošači koji su ugovarali CHF kredite, i kasnije ih konvertirali, konačno imaju pravnu sigurnost, i mogu pokrenuti svoje privatne sudske procese radi vraćanja svih preplaćenih iznosa koje su banke nepošteno otele zah-valjujući nečinjenju HNB-a i dosadašnjih vlasti u RH.

 

Sandra Žiga, voditeljica ureda Udruge Franak rekla je kako je to samo je-dan korak do ništetnosti ugovora, za koje se zalaže Udruga Franak, i koja bi bila u skladu s presudom Suda EU C-118/17, koji je jasno rekao kako bi ugovori s nepoštenim glavnim predmetom, a to je valutna klauzula, trebali biti ništetni.
Patricia Đurić, odvjetnica koja je zastupala tužiteljicu u konkretnom pred-metu, objasnila je da se rješenjem nedvojbeno utvrđuje kako potrošači koji su konvertirali CHF kredite nisu izgubili time pravni interes za utvrđenje ni-štetnosti pojedinih odredaba, da ništetnost po zakonu nastaje od trenutka sklapanja ugovora i da ugovor ne postaje valjan niti nakon što uzrok nište-tnosti naknadno nestane, da potrošač uvijek ima pravni interes utvrđivati ništetnost i tražiti svoja prava na temelju ništetnosti, čime je Vrhovni sud RH nedvojbeno potvrdio potrošači imaju pravo utvrđivati svoja prava na temelju prava EU.
 

Aleksić: Sudovi će utvrditi što potrošači moraju dobiti

 

Goran Aleksić je objasnio što će se dalje događati na općinskim sudovima, pa je tako najavio kako neće biti nikakve dileme u vezi s utvrđivanjem niš-tetne valutne klauzule CHF i ništetne promjene kamate, a vještačenjem će se onda utvrđivati koji iznos potrošač ima pravo dobiti na temelju tih ne-poštenih ugovornih odredaba. Udruga Franak je zadnjih mjeseci višekratno dokazala matematički da je konverzija svega 50% onoga što bi potrošač dobio presudom za ništetne ugovorne odredbe, pa će to biti glavna tema sudskih rasprava koje dolaze. Sudovi, na temelju presude C-118/17 i op-ćenito na temelju EU prava moraju utvrditi točno što to potrošač treba dobiti natrag, i u skladu s time banke će morati vratiti sve preplaćene iznose, ali i platiti pripadajuće zatezne kamate.

 

"Udruga Franak će i dalje pomagati svima koji žele tužiti banke savjetima, a u međuvremenu će pokušati uspostaviti bolji kontakt s Vladom RH radi mogućih sustavnih rješenja za izvansudske nagodbe banaka s dužnicima, za što je svakako potrebna zakonska prisila", navode iz Udruge.

 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: