Datum objave: 02. Travanj 2019

Odluku protiv koje su turistički vodiči nije donijela Nella Slavica nego Krešimir Šakić,ali je povučena

Odluku protiv koje su turistički vodiči nije donijela Nella Slavica nego Krešimir Šakić,ali je povučena
Diana Ferić
Diana Ferić

Nella Slavica, nova ravnateljica  JU NP Krka nepravedno se našla na meti kritike  zbog  odluke da od 1. siječnja iduće godine područjem NP-a Krka mogu voditi grupe samo turistički vodiči s položenim stručnim ispitom, izvedenim po posebnom programu na Veleučilištu u Šibeniku jer to nije njezina odluka već odluka bivšeg ravnatelja mr.sc. Krešimira Šakića koju je donio u listopadu 2018. godine. No Nella Slavica ju je, nakon burne reakcije turističkih vodiča povukla, kako nam je jučer sama potvrdila. Naime Zajednica turističkih vodiča se pobunila i taj je potez JU NP Krka ocijenila nezakonitim i diskriminatornim.

 

U Odluci koju je potpisao bivši ravnatelj Krešimir Šakić jasno stoji da se "organizira provođenje edukativnog programa za turističke vodiče u svrhu osposobljavanja za turističko vođenje na prostoru NP Krka" i to sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, da se za sve prijavljene turističke vodiče osigura polaganje tog stručnog ispita, koji se odnosi na NP Krka, i da oni koji ga polože moraju imati i dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša za turističko vođenje po nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima te da se sklopi ugovor o poslovnoj suradnji s Veleučilištem u Šibeniku za provođenje tog programa.

 

Nakon što je Nella Slavica preuzela kormilo JU NP Krka organizirana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen početak provedbe tog programa za turističke vodiče na šibenskom veleučilištu i to je jedino u čemu je ona, kao ravnateljica sudjelovala. Zajednica turističkih vodiča reagirala je tek sada, vjerojatno zbog toga što su tek na toj konferenciji za novinare objavljene te novosti po kojima pod NP Krka od 1. siječnja iduće godine mogu turiste voditi samo oni vodiči koji imaju položen taj stručni ispit.

(Foto:Ilija Kordić)

Predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Kristina Nuić Prka poslala je, kako je objavljeno. dopis čelništvu NP-a Krka, u kojem je tražila objašnjenje "na temelju kojeg propisa je odlučeno da se zabrane već stečena prava, licence i ispiti te da se ponovo polaže isto uz naknadu?". Istaknula je kako je ovaj postupak protuzakonit, nekorektan i neprofesionalan. "Mišljenja smo da se najavljeno obrazovanje za turističke vodiče koje organizira Javna ustanova NP Krka može prihvatiti samo kao neobavezno, ali nikako kao uvjet. Osim što ne bi bilo sukladno odredbama Zakona o pružanju usluga u turizmu, predstavljalo bi trošak za turističke vodiče', navode u Ministarstvu turizma".
Istodobno u JU NP Krka, prema odgovoru na novinarsko pitanje koji smo dobili iz Odsjeka za odnose s javnošću, pozivaju se upravo na Zakon o pružanju usluga u turizmu i još neke opće akte na temelju kojih je ta sporna odluka donesena.

 

"Temeljem Zakona o pružanju usluga u turizmu (NN 130/17, 25/19) i Pravilnika o popisu turističkih cjelina (lokaliteta) po županijama (NN 76/08) turističko vođenje na područjima nacionalnih parkova i parkova prirode dopušta se Rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Rješenje se izdaje uz dokaz o položenom općem i posebnom dijelu ispita za županiju u kojoj se nalazi zaštićeno područje.
Nadalje, u tijeku je donošenje Pravilnika o stručnom ispitu za turističke vodiče kojega priprema Ministarstvo turizma", kaže Katja Župan, rukovoditeljica tog odsjeka.
 

Iz kategorije: Vijesti