Datum objave: 01. Travanj 2019

Na Industrijskoj zoni Podi sade se mediteranske kulture koje će održavati učenici Centra za obrazovanje Šubićevac

Diana Ferić
Diana Ferić

Okoliš Industrijske zone Podi postat će poljoprivredna površina od čak 40 000 četvornim metara zasađena mediteranskim biljkama, a za radnu terapiju i edukaciju koristit će ju Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac.

 

Grad Šibenik je uspješno prošao postupak ocjenjivanja projektnog prijedloga „Izgradnja infrastrukture u poduzetničkoj zoni Podi“ u okviru natječaja „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“. Ukupna vrijednost tog projekta je 10.142.444,88 HRK, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 7.606.833,66 HRK (75 posto), kako doznajemo od Petra Mišure, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove Grada Šibenika.

 

"Projektom je predviđeno infrastrukturno opremanje postojeće Poduzetničke zone Podi kojim će se stvoriti preduvjeti za nova ulaganja od strane domaćih i stranih tvrtki te će se povećati aktivacija zone što će doprinijeti daljnjem rastu i razvoju gospodarstva na području Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije kroz povećanje prihoda i generiranje novih radnih mjesta. Realizacijom projekta izgraditi će se ukupno 607 metara prometnice širine 7 metara, s elektro-komunikacijskom infrastrukturom, javnom rasvjetom te vodovodom i odvodnjom", kaže on.

 

Jednako je vrijedno da će se zahvaljujući tom projektu uredit će se gotovo 40.000 četvornih zelenih površina na koje će se posaditi autohtone mediteranske biljke. Ukupno će biti posađeno 1066 sadnica maslina, 584 sadnica lovora, 25579 sadnica lavande i 28420 sadnica ružmarina, a za provedbu svega toga predviđeno je 19 mjeseci.
Grad Šibenik je u to uključio i Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac koji školuje djecu i mlade s teškoćama u razvoju.
"Mi bismo trebali održavati te površine i koristiti plodove za naše proizvodne programe. Riječ je o velikoj površini i ne znam hoćemo li je mi sami moći održavati, ali u svakom slučaju nam je to odlična prilika i za edukaciju naših učenika, ali i za radne aktivnosti naših polaznika Strukovne škole koji se obrazuju za pomoćne cvjećare", ističe Branka Bego, ravnateljica tog centra.
 

Iz kategorije: Vijesti