Datum objave: 25. Ožujak 2019

Zlarin krenuo u jedinstveni projekt u ovom dijelu Europe,u borbu protiv jednokratne plastike

Zlarin krenuo u jedinstveni projekt u ovom dijelu Europe,u borbu protiv jednokratne plastike
Diana Ferić
Diana Ferić

Potpisivanjem svečane povelje o sudjelovanju u projektu “Za Zlarin bez plastike” taj je otok i službeno krenuo u borbu protiv korištenja jednokratne plastike što je jedinstven projekt u ovom dijelu Europe. Povelju su potpisali svi predstavnici trgovačkih i ugostiteljskih objekata, otočnih udruga i društva kao i članice projektnog tima Ana Robb, Ivana Kordić, Nataša Kandijaš i Jelena Radošević.
Taj je projekt potaknula Ana Robb koja je u listopadu prošle godine pobijedila na Adriatic Plastic Challengu.

 

Ana Robb, Nataša Kandijaš i Ivana Kordić će svim sudionicima i lokalnoj zajednici pružiti edukativnu, savjetodavnu i organizacijsku podršku te osigurati sve potrebne promotivne materijale, uključujući i uređenje i vođenje internet stranice. Trgovci, ugostitelji te otočke udruge Bodulići, KUD Koralj, Dobrovoljno Vatrogasno Društvo i Yacht Club Zlarin se obavezuju poštovati dogovor o nekorištenju plastike za jednokratnu upotrebu, kontinuirano podržavati i promovirati projekt te kompostirati sav organski otpad iz trgovačko- ugostiteljskih objekata, čim za to budu stvoreni uvjeti.

 

Mjesni odbor i Turistička Zajednica koji su ujedno i članovi Odbora za održivi razvoj Zlarina, se obavezuju kontinuirano surađivati s projektnim timom i lokalnom zajednicom na traženju rješenja i potrebnih financijskih sredstava za daljnje aktivnosti te promovirati Zlarin kao otok bez plastike u javnim nastupima te kod donositelja odluka.

 

"Kao inicijatorice projekta na kojem smo kao volonterke odradile već preko 1000 sati, izuzetno smo sretne da nas lokalna zajednica od početka podržava, da su svi sudionici motivirani i da su prepoznali i prihvatili važnost ovog projekta, ne samo za Zlarin već i za Hrvatsku i šire. Nadamo se da će nas podržati i svi gosti koji će doći u Zlarin te time pomoći da ova inicijativa zaživi i da se proširi i na druge otoke, gradove i općine u Hrvatskoj", kazale su kreatorice tog projekta.

 

Iz kategorije: Vijesti