Datum objave: 23. Ožujak 2019

Čišćenje podmorja u Docu: Izvađeno stotine boca i čaša i na desetke automobilskih guma

Čišćenje podmorja u Docu: Izvađeno stotine boca i čaša i na desetke automobilskih guma
Diana Ferić
Diana Ferić

Brojne vreće pune staklenih boca i čaša, automobilske gume pa čak i protuzračnu municiju izvukli su danas s morskog dna u Docu, na potezu od kafića Domald do mandroča ronioci uz zagreba. Rijeke, Duge Rese i Splita te novoosnovanog šibenskog ronilačkog kluba "Dolac" koji je organizirao tu akciju povodom Svjetskog dana voda. OPd ronioca su na obali otpad preuzimali volonteri, sudenti šibenskog veleučilišta na čelu s prodekanicoma za nastavu Tanjom Radić Lakoš te nekolicina Dolačanki i Dolačana među kojim smo primijetili poznatu nastavnicu Ivanu Guberinu i Boženu Dulibić, "borkinju"c za zaštitu Doca. Sve su to bacali i dva kontejnera koja je osigurao "Zeleni grad". Nije bilo ni lako manipulirat tim razbijenim staklenih predmetima u mrežastim plastičnim vrećama u koje su ih ronioci trpali.

 

Osvježenje im je pripremila tvrtka Monin koji je sve sudionike akcije častila hladnim čajevima i zdravim napitcima na bazi limuna, grejpa i naranče.

 

"Budući da su na ovom potezu uglavnom kafići očekivali smo u moru boce i čaše, ali ni u snu ovoliko koliko je izvađeno"; kazao nam je Kristijan Grčić, predsjednik RK "Dolac".

 

 

Akcija traje do 14 sati kada će na platou u Docu biti organiziran ručak za sve sudionike,a druženje se nastavlja večeras predavanje o potrebi zaštite voda koje će održati Tanja Radić Lakoš te kvizom znanja. Sutra je za sve ronioce organiziran zaron kod otoka Sokol te obilazak tvrđave svetog Nikole.

 

Novoosnovani ronilački klub "Dolac" za svoju je akciju dobio i potporu sponzora i to Grada Šibenika, TZ Grada Šibenika, tvrtki Maditeran sub i Marenavis, hostela Mare. Reprint tiska, Bar coda, kafića Domald i Domino te JU Tvrđava kulture i Priroda.

 

Iz kategorije: Vijesti