Datum objave: 22. Ožujak 2019

Sva ulična parkirališta u središtu grada ušla u 1. zonu i na svima se mogu koristiti povlaštene karte

Sva ulična parkirališta u središtu grada ušla u 1. zonu i na svima se mogu koristiti povlaštene karte
Diana Ferić
Diana Ferić

Ulice u središtu grada koje su do sada bile, kao parkirališta, u drugoj zoni prebačene su u prvu zonu što znači da će i na njima biti sat parkiranja pet,a ne kao do sada tri kune, ali će zato svi stanovnici povijesne jezgre moći na tim parkiralištima parkirati svoje automobile s povlaštenom kartom, a ne kao do sada samo na području na kojem su prijavljeni.

Goran Bulat, ravnatelj Gradskog parkinga, objasnio je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća da su to predložili upravo na zamolbu građana i u suglasnosti s predsjednicima gradskih četvrti Crnica, Stari Grad i Varoš.

 

"Budući da smo dok traju radovi na Poljani izgubili 88 parkirnih mjesta i da je to stanovnicima povijesne jezgre još viješ otežalo pronalazak mjesta za parkiranje ovim izmjenama idemo njima na ruku jer sada imaju mogućnosti parkirati na puno širem području za 20 kuna mjesečno više, koliko im se povećava cijena povlaštene karte.. Krivo je tumačenje da to radimo radi zarade", objasnio je Bulat.

 

No neki oporbeni vijećnici, u prvom redu Dalibor Perak iz Loze, su ustvrdili da im je neprihvatljivo to što se rješenje problema parkiranja rješava uvijek preko džepova građana i onih koji žive u središtu grada i onih koji u njega dolaze poslovno. Slično razmišljaju i Nenad Samardžija iz HRAST -a i Milorad Mišković Kasper iz HSS -a koji smatra da se takvim potezima kažnjavaju stanovnici povijesne jezgre kojima bi, kazao je, trebalo na neki način podmiriti štetu koju trpe.

 

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić polazi s posve drukčijeg gledišta pa je ustvrdio da u Šibeniku nema problema s parkiranjem nego s besplatnim parkiranje. Ponovio je svoju tezu kako većina građana želi parkirati bez da plate parkirnu kartu i da im nedostaje, kako je kazao, urbana kultura parkiranja.

"Ja sam jedno jutro obišao sva naša parkirališta u središtu grada i na svima je bilo slobodnih mjesta, ali istodobno vladao je nered u parkiranju na mjestima na kojima se ne naplaćuju parkiranja: "Bez obzira je li parking košta 2,3 ili 5 kuna, naši građani žele besplatno parkirati svoje automobile. Najbolji primjer je Ulica Petra Preradovića na Baldekinu. Tamo je uređen okoliš, ucrtana su parkirna mjesta, ali stanari tih zgrada ne mogu do njih, niti mogu ući u svoje zgrade jer ih zauzmu oni koji nemaju veze s tim kvartom parking mjesta koja su besplatna. U blizini je parking koji se plaća i on je prazan", istaknuo je Burić dodavši da bi, po njegovom mišljenju bilo najbolje da se na sve javne površine ucrtaju parkirališna mjesta pa makar parkiranje bilo kunu po satu.

 

Najavio je i da će se uređena parkirališta otvoriti na Vidicima, Meterizama i Šubićevcu.

Iris Ukić Kotarac, vijećnica s NL Stipe Petrine predložila je da se u Šibeniku primjeni model Primoštena koji je izbacio automobila iz centra, ali je osigurao prijevoz manjim vozilima do odredišta svakom gostu, a u tom cilju su se udružili i privatni iznajmljivači u Primoštenu.

Gradonačelnik Burić je rekao da će razmisliti o toj mogućnosti koja mu se svidjela.
 

Iz kategorije: Vijesti