Datum objave: 19. Ožujak 2019

Europa inzistira na gradskim politikama u kulturi - bi li naša prošla s ukidanjem festivala klasične glazbe

Diana Ferić
Diana Ferić

U Europskom parlamentu u Bruxellesu, u organizaciji ureda hrvatskog zastupnika u EP Tonina Picule održan okrugli stol "Gradska diplomacija utemeljena na kulturi", prilikom kojeg je okupljenima predstavljen i projekt Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

 

Na početku okruglog stola, Picula je čestitao gradu Rijeci na provedbi tako velikog i značajnog europskog projekta i naglasio kako se riječko predsjedavanje europskom kulturom preklapa s hrvatskim predsjedanjem Vijećem Europske unije u prvoj polovici sljedeće godine. "Godina 2020. bit će stoga godina velike odgovornosti za Republiku Hrvatsku i dobro je da smo danas ovdje i razgovaramo o prilici koju Hrvatska, i Rijeka, imaju u periodu pred nama. U Europi koja se sve više dijeli i sve češće zaboravlja na svoje temeljne vrijednosti, potrebno je razgovarati o kulturi kao poveznom tkivu. I gradovi, koristeći kulturnu diplomaciju, su itekako pozvani podsjećati da smo Unija dijaloga i suradnje. Pozvani su braniti i promicati europske vrijednosti", naglasio je Picula.

 

Riječki gradonačelnik Vojsko Obersnel je naglasio da gradovi mogu voditi aktivnu diplomaciju iako ju se tradicionalno smatra domenom nacionalnih vlada te se pohvalio s 40 godina prijateljskih odnosa s japanskim gradom Kawasakijem. „Ponosan sam da je Rijeka prvi hrvatski grad koji je uzeo titulu Europske prijestolnice kulture te da ćemo godinu dana bogatim programom promicati različitost i kulturu dijaloga.“

Silvia Costa, talijanska zastupnica u Europskom parlamentu, bivša predsjednica parlamentarnog Odbora za kulturu i obrazovanje te Izvjestiteljica za program Kreativna Europa u narednom proračunskom razdoblju otvorila je skup pohvalivši program Rijeke 2020. „Rijeku sam već posjetila i mogu odmah potvrditi da mi je ponovno na popisu gradova u koje dolazim sljedeće godine. Transformacija je ključna riječ programa Rijeke 2020 i veselim se vidjeti u kojem smjeru ćete odvesti grad bogate povijesti i impresivne energije. U Europi traju različiti transformativni procesi, a vaš je motiviran kulturom i to je za svaku pohvalu.“
Na okruglom su stolu sudjelovali Teresa Badia, glavna tajnica Culture Action Europe, članica odbora On Thr Move Marie Fol, Rytis Zemkauskas iz projekta Kaunas 2022 – European Capital of Culture, zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica i Nada Švob Đokić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

 

Tema okruglog stola bile su gradske politike u kulturi, poput interkulturalnih, digitalnih i kreativnih i kako one oblikuju međunarodne odnose u kulturi. Upravo su kulturne politike, sadržaji i odnosi oni koji otvaraju nova partnerstva koja se šire i na druge djelatnosti. Međunarodna mobilnost umjetnika i kulturna razmjena, doprinose širenju novih načina komunikacije i dugoročne suradnje u kulturi.

 

Upravo mobilnost, jedna od temeljnih mogućnosti koja se otvorila s Europskom unijom, doprinosi prihvaćanju novih ideja, načina komunikacije, vještina i kulturnih praksi koje obogaćuju zajednice, složili su se okupljeni.
 

Iz kategorije: Vijesti