Datum objave: 18. Ožujak 2019

Uspjeh Šibenčanke dr.sc. Irene Bralić:Dobila nagradu za najbolji udžbenik na Medicinskom fakultetu u Splitu

Diana Ferić
Diana Ferić

Sveučilišni udžbenik "Tranzicijska medicina", autorica kojeg je docentica Irena Bralić, Šibenčanka i druga Šibenska grandeca, proglašen je najboljim nastavnim štivom na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu u prošloj, 2018. godini. Tu je odluku donijelo Povjerenstvo za nagrade i priznanja tog fakulteta, a nagrada će docentici Bralić biti uručena na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća, koja će, povodom Dana fakulteta,biti održana u utorak, 26. ožujka 2019. u Splitu.

 

 

Tema tranzicije zdravstvene skrbi izuzetno je značajna u suvremenom svijetu u kojem razvojem znanosti i implementacijom otkrića u praksu rastu mogućnosti ne samo preživljavanja već i odrastanja i doživljavanja odrasle dobi znatnog broja djece s kroničnim bolestima koja su donedavno imala vrlo oskudnu prognozu i vrlo je važno pobrinuti se za to da se na vrijeme i na pravi način u zdravstvenu skrb o njima uključe liječnici obiteljske medicine nakon što više ne mogu biti kod svog pedijatra u primarnoj zaštiti.


Djelo je izvorno, jedinstveno u Hrvatskoj i svijetu po svom konceptu, sadržaju i načinu prezentacije. Značajno pridonosi znanosti kritičnom analizom razlika između jednokratnog čina transfera i planiranog procesa tranzicije zdravstvene skrbi, multidisciplinarnim sagledavanjem specifičnih potreba zdravog i bolesnog pojedinca, kritičnom analizom recentne literature, uputama za primjenom znanstvenih postignuća u svakodnevnu praksu.

U tom udžbeniku,koji je dr.sc. Irena Bralić uredila, sadržani su radovi 29 autora.

 

"Knjiga obuhvaća viđenja specijalista pedijatara, specijalista različitih supspecijalnosti te suradnih struka koji sudjeluju u liječenju i brizi za bolesnika s kroničnim ili rijetkim bolestima i njihov zajednički pokušaj u organiziranju timskog, postupnog i bezbolnog prijelaza bolesnika iz pedijatrijske u adultnu skrb. Veoma je važno da se tranzicija zdravstvene skrbi provodi postupno, primjerice tijekom dvije godine,kako bi svi uključeni mogli prenijeti međusobno sva iskustva i znanja, kako bi se mladi odrasli mogli prilagoditi novonastaloj situaciji. Tranzicija zdravstvene skrbi je itekako važan javnozdravstveni problem. Prvu „tranziciju zdravstvene skrbi“ dijete i majka dožive kada iz rodilišta prelaze pedijatru u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Patronažne sestre su „spona“ koja tu tranziciju olakšava; pri domovima zdravlja organiziraju se grupe za potporu dojenju (uz potporu UNICEF-a), te različiti tečajevi za zdravstvene radnike, roditelje, ali i širu društvenu zajednicu, recimo u vrtićima. Sve je usmjereno jačanju svijesti da su roditeljstvo i dijete u središtu zanimanja zdravstvenog sustava. Tranzicijske ambulante trebaju pomoći mladim roditeljima, djeci s različitim vrstama encefalopatija, s prirođenim metaboličkim bolestima, s provedenim neurokirurškim liječenjem, sa šećernom bolešću tipa 1, reumatskim bolestima, s poremećajima u jedenju i sl, te rješavanju problema koji se pred njih postavljaju u toj dobi", ističe autorica tog nagrađenog udžbenika.

 

Docentica Bralić napisala je do sada pet  knjige i to: "Kako zdravo odrastati", "Prevencija bolesti u dječjoj dobi","Cijepljenje i cjepiva", "Tranzicijska medicina" i "Racionalna dijagnostika i liječenje u pedijatriji. Već pet godina organizira uspješan Tečaj 1. kategorije iz pedijatrije, a napisala je i brojne stručne i znanstvene članke. Uz to vodi svoju pedijatrijsku ambulantu u Trogiru i predaje na Medicinskom fakultetu u Splitu. 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3