Datum objave: 15. Ožujak 2019

Anin apel "Želim život" nije spasio nju, ali je dao priliku za život 101 osobi u Hrvatskoj

Anin apel "Želim život" nije spasio nju, ali je dao priliku za život 101 osobi u Hrvatskoj
Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući zakladi "Ana Rukavina" koja je osnovana nakon smrti mlade šibenske novinarke Ane Rukavina i njezinog apela upućenog iz bolničke postelje "Želim život" spašen je do sada 101 ljudski život. Oni su dobili priliku koju Ana nije imala.

"U veljači 2019. godine provedene su tri transplantacije iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Zahvaljujući darivateljima krvotvornih matičnih stanica iz Hrvatskog registra tako je obilježena 101. transplantacija, a pacijentima iz Hrvatske i inozemstva pruženo ono najvrjednije – prilika za život!"; priopćili su iz te zaklade.
Prva transplantacija iz Hrvatskog registra provedena je 2009. godine za pacijenta u inozemstvu, a do danas je provedena ukupno 101 transplantacija za pacijente iz Hrvatske i inozemstva. U veljači su iz Hrvatskog registra transplantate dobili pacijent iz Hrvatske te dva pacijenta iz inozemstva i time dobili novu priliku za život!

Zahvaljujući velikom trudu Zaklade, do danas je u Hrvatski registar, koji je dio svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 61.462 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Svaka zdrava osoba od 18 do 40 godina može se pridružiti ovoj velikoj obitelji na akcijama upisa u Hrvatski registar u organizaciji Zaklade Ana Rukavina ili u jednom od osam transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj i na taj način postati potencijalni darivatelji krvotvornih matičnih stanica.

 

Iz kategorije: Vijesti