Datum objave: 13. Ožujak 2019

Nema više sinkope: Horvatinčić osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora

Nema više sinkope: Horvatinčić osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora
Diana Ferić
Diana Ferić

Tomislav Horvatinčić osuđen je na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. poginulo dvoje talijanskih nautičara. Nepravomoćna presuda Horvatinčiću donesena je na Općinskom sudu u Šibeniku.

Horvatinčić nije došao na izricanje presude.

Osim bezuvjetne zatvorske kazne, Horvatinčiću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima na pet godina. Postane li presuda pravomoćna, morat će platiti i 190.000 kuna sudskih troškova.

Obrazlažući treću nepravomoćnu presudu Horvatinčiću sudac šibenskog Općinskog suda Ivan Jurišićkazao je kako sud nije prihvatio tezu obrane da je optuženik izgubio svijest, što znači da je bio ubrojiv, mogao je shvatiti svoje postupanje i vladati svojom voljom.

- Optuženik je kazao da su uvjeti na moru bili izvanredni, počeo je glisirati i razvio brzinu do 25 milja, potom je prebacio na automatsko upravljanje i unatoč tome sjedio za kormilom gledajući ispred sebe, a suputnica mu je sjedila s desne strane. Kazao je da je ugledao jedrilicu dva do tri kilometra s desne strane, ali je na oko 400 metara izgubio svijest te ga je suputnica prodrmala, a on se držao za komande te da se okrenuo i vidio havariju, rekao je Jurišić u obrazloženju presude.

Ustvrdio je kako je sud zaključio da je Horvatinčić počinio kazneno djelo "prema optužnici kako mu je stavljeno na teret".

Horvatinčić nije izgubio svijest

- Sukladno obrani, svjedokinja Anica Đerđa je kazala da je, dok je sjedila na mjestu putnika, vidjela da mu je klonula glava i da je lupao po komandnoj ploči. Taj kratki gubitak svijesti, definiran kao sinkopa, se može dogoditi svakome u svakom trenutku, ali iz medicinskog vještačenja proizlazi da se sinkopa u ovoj pomorskoj nesreći ne može ni utvrditi ni opovrgnuti, nastavio je sudac.

Kazao je da u razgovorima koji su slijedili nakon nezgode Horvatinčić nije spominjao da je izgubio svijest, već je izjavio da su mu otkazale komande plovila, navodeći trenutačnu lokaciju, a jednom je svjedoku rekao da je pokušao izbjeći nesreću.

- Iz iskaza Borisa Seljanovskog, istražitelja lučke kapetanije, proizlazi da nije bilo govora o zdravlju Tomislava Horvatinčića. On je dva dana nakon nezgode obavio liječnički pregled, spominjao je terapiju i nikad nije govorio o dijagnozi sinkope, izričito je kazao da nema drugih zdravstvenih tegoba, ustvrdio je sudac.

I skica nesreće, dodao je, upućuje na to da nije izgubio svijest neposredno prije sraza plovila.

- Iz tih razloga vijeće nije prihvatilo tezu obrane da je optuženik izgubio svijest, što znači da je bio ubrojiv, mogao shvatiti svoje postupanje i vladati svojom voljom, rekao je Jurišić.

Olakotne okolnosti - životna dob i narušeno zdravlje

Kao olakotne okolnosti u presudi je naveo Horvatinčićevu stariju dob i narušeno zdravlje, a kaznu zatvora od četiri godine i deset mjeseci drži primjerenom svim okolnostima.

- S obzirom na to da je počinio kazneno djelo s namjerom i da je više puta osuđivan zbog prekršaja iz sigurnosti prometa, držimo da je njegovo ponašanje u prometu opasno, zbog čega mu je izrečeno oduzimanje dozvole za upravljanje vozilima, naglasio je Jurišić.
 

Iz kategorije: Vijesti