Datum objave: 01. Ožujak 2019

I Zagrepčanin koristio nefunkcioniranje on line sustava Jadranske banke i ukrao oko 89 000 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Još je jedan slučaj prevare u gospodarskom poslovanju na štetu Jadranske banke u koja je počinjena u vremenu kada nije radio bančin on line sustav obradio je Odjel gospodarskog kriminaliteta, Službe kriminalističke policije Policijske uprave šibensko - kninske. Dovršili su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjakom osumnjičenim za prijevaru u gospodarskom poslovanju,a za isto je kazneno djelo osumnjičena i njegova tvrtka iz Zagreba.

 

Osumnjičeni je, kao vlasnik i odgovorna osoba tvrtke iz Zagreba, s ciljem da sebi, odnosno svojoj tvrtki pribavi protupravnu imovinsku korist, 2.veljače 2017. godine otvorio transakcijski račun na ime te tvrtke u oštećenoj banci, kada je zatražio u ime i za tvrtku izdavanje business maestro chip kartice, kao i kartice za prijavu na internet bankarstvo, nakon čega je 21. i 22. ožujka 2017.g., u vremenu kad banka ne provodi transakcije po računu zbog nepostojanja on-line sustava pa se transakcije knjiže nekoliko dana kasnije od stvarne transakcije, u devet navrata podigao gotovinu na bankomatima i gotovinu na eftpos terminalima poštanskih ureda, te zadavao naloge u aplikaciji mobilnog bankarstva, a da za navedene transakcije nije imao pokrića, tj. novčanih sredstava na računu svoje tvrtke. Na opisani način osumnjičeni je protupravno prisvojio novčani iznos od najmanje utvrđenih 88.450 kuna, za koji iznos je oštetio banku sa sjedištem u Šibeniku.

 

Ovim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je tvrtka iz Zagreba ovim kaznenim djelom, počinjenim od strane osumnjičenog,za sebe pribavila nepripadnu imovinsku korist u sveukupnom iznosu od 88.450 kn, te je s tog osnova odgovorna za isto kazneno djelo sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.
Protiv osumnjičenog i tvrtke je podneseno posebno izviješće, kao dopuna ranije podnijetoj kaznenoj prijavi.

 


 

Iz kategorije: Vijesti