Datum objave: 26. Veljača 2019

Potpisan sporazum o slobodnom ulazu predškolaca i učenika na šibenske tvrđave za edukativne potrebe

Potpisan sporazum o slobodnom ulazu predškolaca i učenika na šibenske tvrđave za edukativne potrebe
Diana Ferić
Diana Ferić

Sporazum o suradnji na projektu „Moja tvrđava znanja“ koji omogućava slobodan ulaz na šibenske tvrđave sv. Mihovila i Barone djeci i učenicima s područja grada i županije u okviru organiziranih školskih i predškolskih grupa potpisan je danas između Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije i Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik. Počet će se primjenjivati od 1. ožujka 2019. godine,

Cilj sporazuma je osigurati djeci predškolskog i školskog uzrasta pristup kulturnim dobrima uključivanjem posjeta tvrđavama u programe terenske nastave obrazovnih ustanova na području grada i županije. Osim slobodnog ulaza na tvrđave, djeca će se detaljnije upoznati s povijesnim nasljeđem kroz edukativne sadržaje i programe koje je osmislila Tvrđava kulture u sklopu projekta „Moja tvrđava znanja“. Radi se o nizu interaktivnih radionica na kojima se kroz kreativan pristup djeci i mladima omogućuje da pobliže upoznaju, dožive i razumiju vrijednost spomeničke i kulturne baštine.

„Inicirali smo potpisivanje sporazuma s ciljem povezivanja i suradnje naše ustanove, Grada Šibenika te Šibensko-kninske županije s obrazovnim ustanovama. Edukativnim programom „Moja tvrđava znanja“ potičemo razvoj kreativnosti, kritičkog razmišljanja i poticanja interesa djece i mladih za lokalnu povijest, kulturu i baštinu“ – istaknula je ravnateljica Tvrđave kulture, Gorana Barišić Bačelić.

Kao osnivači vrtića te osnovnih i srednjih škola na području grada i županije, supotpisnici sporazuma su Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija. Svečanom potpisivanju prisustvovali i ravnatelji obrazovnih ustanova.

„Obrazovne ustanove su nositelji znanja i mjesto razvoja kulturne osviještenosti mladih naraštaja. Iznimno je važno omogućiti im što kvalitetnije načine obrazovanja novih generacija koje će nastaviti promovirati naše kulturno nasljeđe, čemu ovaj sporazum uvelike doprinosi“ – kazao je gradonačelnik, dr. Željko Burić.

„Kulturna baština predstavlja naš vrijedan resurs koji smo dužni ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Potpisivanjem sporazuma dajemo punu podršku ovom projektu koji će kroz kreativan pristup senzibilizirati mlade naraštaje od najranije dobi o važnosti očuvanja kulturne baštine“ – kazao je župan šibensko-kninski, Goran Pauk.

Obnovljene šibenske tvrđave pravo su mjesto za upoznavanje s lokalnom baštinom, ali i za odgoj i obrazovanje djece i mladih željnih učenja kroz zabavu čemu i služe edukativni programi Tvrđave kulture osmišljeni upravo za njih.
 

Iz kategorije: Vijesti