Datum objave: 21. Veljača 2019

Uskoro konačno DA ili NE eskalatoru u dvojnim bedemima,za druga rješenja gradonačelnik doznao iz medija

Uskoro konačno DA ili NE  eskalatoru u dvojnim bedemima,za druga rješenja gradonačelnik doznao iz medija
Diana Ferić
Diana Ferić

Prijedlog električne uspinjaču za tvrđavu svetog Mihovila koju su osmislili Damir Lasinović i Jure Knežević iz arhitektonskog studija Arx u suradnji sa švicarskom firmom Inauen- Schätti AG gradonačelnik Šibenika Željko Burić vidio je u medijima i o tomu za sada nije razgovarao s predstavnicima ARX-a već su nastavljeni razgovori s arhitektom Nikom Bašićem i konzervatorima o njegovom elevatoru u dvojnim bedemima, kažu u Uredu šibenskog gradonačelnika o novom rješenju prometala za tvrđavu svetog Mihovila koje se ovih dana pojavilo u medijima. Neki su portali proveli i anketu s čitateljima o tomu sviđa li im se više ARX -ovo ili Bašićevo rješenje. Puno više glasova stiglo za ARX -ovu uspinjaču no u Uredu gradonačelnika kažu da s tim nemaju nikakve veze, ali im je drago "što je lokacija dvojnog bedema izazov i drugim arhitektima te su uložili trud prikazati i oblikovati vlastita rješenja".

 

 

Početkom ovog tjedna održan je još jedna sastanak u gradskoj upravi s arhitektom Nikolom Bašićem, Konzervatorskim odjelom u Šibeniku i Javnom ustanovom Tvrđava kulture Konzervatori su tražili da im se dostavi preklop geodetskog projekta prostora Dvojnog bedema u Docu i idejnog rješenja eskalatora, te je dogovoreno da Tvrđava kulture arhitektu Bašiću dostavi opis svog viđenja uređenja platoa na tvrđavi sv. Mihovil do kojeg bi vodio eskalator. Nakon toga će, ako bude potrebno, arhitekt doraditi dokumentaciju te će gradska uprava s njom službeno zatražiti konzervatorske smjernice na konkretni idejni projekt eskalatora. Te smjernice će pokazati konačno da ili ne ovom projektu, kažu u Uredu gradonačelnika.

Nastavljeni su razgovori i o djelu projekta koji obuhvaća gradnju žičare između tvrđava sv. Mihovil i sv. Ivan. Arhitektu Bašiću je dostavljena geodetska podloga kako bi čim prije vizualizirao stanice za prihvat putnika u neposrednoj blizini tvrđava. To će poslužiti konzervatorima da o tome. daju svoje mišljenje.

U gradskoj upravi smatraju da bi tu žičaru trebalo uklopiti u sadašnje stanje u prostoru, a ne vezivati je za druge projekte poput izmještanja vatrogasnog doma ili modifikacije prostora na samim tvrđavama kako bio se ubrzala njezina izgradnja.
 

Iz kategorije: Vijesti