Datum objave: 19. Veljača 2019

Radili na svoju ruku:Konzervatori nisu dopustili sječu opojnog i bujnog Pittosporuma uz stepenice katedrale

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvrtka "Kocka", koja je je autor projekta uređenja katedralnog muzeja u Šibeniku "Civitas sacra", tvrdi da za sječu stabala odnosno zimzelenih grmova Pittosporuma uz stepenice koje vode prema katedrali imaju  sve dozvole pa tako i dozvolu konzervatora što nije istina. Stabla su posječena očito nelegalno bez znanja konzervatora koji su presudni za svaki zahvat u povijesnoj jezgri.

Naime, predstavnici "Kocke" su u svom priopćenju od prije nekoliko dana napisali:"Pri aplikaciji projekta ishođene su dozvole Grada i nadležnog konzervatorskog ureda za tu lokaciju. Ispred zida je uklonjeno samoniklo stablo i osušeni bršljan. No, s druge strane, površina zida stubišta koja je u raspadajućem stanju će se ožbukati i urediti, željezna ograda stubišta će se ispjeskariti i ponovno obojiti, zelena površina će se urediti i opremiti klupama i totemom".

No iz Konzervatorskog odjela Šibenik Ministarstvo kulture danas su priopćili da nitko nije spominjao sječu biljaka.

"Nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas kako je Konzervatorski odjel u Šibeniku, 2. ožujka 2016. godine, izdao rješenje o prethodnom odobrenju KLASA: UP/612-08/16-04/0254 Šibenskoj biskupiji za radove postavljanja internetsko-prezentacijskog centra.
U rješenju o prethodnom odobrenju je dozvoljeno postavljanje 3 klupe i totema na travnjaku ispod zida stepenica za pristup katedrali. U zahtjevu Šibenske biskupije pa tako ni u Rješenju nigdje nije navedeno da će se za tu potrebu ukloniti stabla. Konzervatorski odjel u Šibeniku nije bio obaviješten o početku radova, a s tim niti s uklanjanjem stabala", odgovorili su na upit Božene Dulibić, članice grupe za zaštitu Doca demanitajući tako "Kocku".

Jedno je sigurno, oni koji su izradili i provodili taj projekti uz amenovanje Grada Šibenika i Biskupje nisu shvatili niti još uvijek shvaćaju da ti nesretni pitosporumi nisu obično grmlje kakvo raste uz prometnice već da su oni dio Šibenika i njegovog izvornog ambijenta i da žive u kolektivnom duhu Šibenčana kao posebna vrijednost, kao nešto što nitko nema pravo dirati i uništavati. Zbog toga ne čudi ogorčenje građana koje se širi društvenim mrežema zbog toga što je gradska vlast dopustila takvu devastaciju, a redovito s ei pale svijeće za dušu tog mirisnog, opojnog bilja.
 

Iz kategorije: Vijesti