Datum objave: 19. Veljača 2019

NA DANAŠNJI DAN: U Šibeniku pas dobio stalno zaposlenje i odličnu plaću

Diana Ferić
Diana Ferić

Na radnom mjestu noćnog čuvara alata i eksploziva za razbijanje stijena građevinskog poduzeća iz Zagreba koje je na javnom natječaju dalo najbolju ponudu za poslove izgradnje nove zgrade gimnazije, zaposlen je pas.

Gradsko povjerenstvo odobrilo je tvrtki iz Zagreba da na tim poslovima zaposli jednog psa umjesto dvojice radnika uz plaću od 18 dinara dnevno i dobru hranu u iznosu od najmanje 15 dinara dnevno.

Na natječaj se javio veliki broj Šibenčana koji imaju pse pogodne za taj posao jer su se dokazali u čuvanju njihovih kuća i imanja. Komisija je imala težak posao jer nije bilo lako izabrati najpogodnijeg psa. Uvjeti su bili da je krupan, da ne izgleda umiljato, da glasno laje i da nije podmitljiv. Visoki iznos od 15 dinara dnevno za dobru hranu odobren je zato da bi pas bio sit i da ne bi zanemario svoju dužnost ako mu kradljivci ponude nešto bolje ili obilnije od onoga što dobiva za svoj rad.

Izbor psa čuvara koji će dobiti stalno zaposlenje, plaću i hranarinu potrajao je četiri dana. Nakon izbora psa javnosti nije priopćeno njegovo ime kao ni tko mu je vlasnik. To je učinjeno kao mjera predostrožnosti.

Prvi šibenski pas koji je dobio stalno zaposlenje bio je odlično plaćen. Zagrebačko poduzeće plaćalo je građevinske radnike koji rade na izgradnji Gimnazije 15 do 20 dinara dnevno, a minere 50 dinara dnevno s tim da ni jedni ni drugi nisu imali dodatak za hranu. Zbroje li se plaća i hranarina psa čuvara proizlazi da je njegova plaća bila 33 dinara dnevno što je bila izvrsna plaća kakvom se mogao pohvaliti malo tko u Šibeniku. Primjerice rudari u rudnicima ugljena u Dubravicama i Siveriću uz dobar učinak mogu zaraditi 8 do 20 dinara dnevno.

Kako je pas, prvi pšibenski pas koji je dobio stalno zaposlenje, čuvao gradilište nove šibenske gimnazije i je li bio uspješan može se zaključiti samo po tome što u crnim kronikama nismo našli ni jednu vijest o krađi pa ni pokušaju krađe alata i eksploziva na tom gradilištu.

Prvi šibenski pas dobio je stalno zaposlenje i plaću na današnji dan 19. veljače 1935. godine. Na žalost ne znamo kako se zvao. Znamo tek da je bio miješane pasmine i da nije bio podmitljiv. 
 

Iz kategorije: Vijesti