Datum objave: 14. Veljača 2019

Grafit je sa šibenske katedrale odmah izbrisan, ali do počinitelj tog vandalskog čina teško će se doći

Grafit je sa šibenske katedrale odmah izbrisan, ali do počinitelj tog vandalskog čina teško će se doći
Diana Ferić
Diana Ferić

Policija je nakon obavljenog očevida, Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku podnijela, kaznenu prijava protiv nepoznatog počinitelja zbog grafita ŠF (Šibenski funcuti) koji je netko protekle noći napisao na šibenskoj katedrali, spomeniku nulte kategorije pod zaštitom UNESCO -a. Okarakterizirali su to kao kazneno djelo „oštećenja i nedozvoljenog  izvoza kulturnog dobra“ opisanog i kažnjivog po članku 319 Kaznenog zakona.
Grafit je jutros vrlo brzo obrisan, ali to u svakom slučaju ne rješava problem. Bilo bi puno lakše da postoji video nadzor no, nema ga, iako se radio i spomeniku pod zaštitom UNESCO -a.


"Usprkos učestalim apelima Grada Šibenika i trajnim naporima da se zaustavi vandalizam i oštećenje gradske imovine, svjedoci smo kako još uvijek postoje pojedinci koji nemaju ni malo odgovornosti prema zajedničkoj imovini svih građana, a u posljednjem slučaju čak niti zaštićenog kulturnog dobra -katedrale sv. Jakova. Grad Šibenik zbog opetovane nebrige pojedinaca i nastanka divljeg deponija postavio je prije nekoliko godina video nadzor na Jadriji, zatim plaži Banj, a planu je i postavljenje nadzornih kamera na plaži u Brodarici te pojedinim dječjim igralištima koja se, nažalost, u kontinuitetu uništavaju. Sinoćnji slučaj neprimjerenih grafita na nizu objekata u staroj gradskoj jezgri svakako potiče na razmišljanje o postavljanju dodatnih video nadzora", odgovorili su nam iz Ureda gradonačelnika Šibenika.

U odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva kulture stoji:

"Grafiti na pročeljima povijesnih zgrada, a osobito na kamenim pročeljima, osim negativnog estetskog doživljaja, predstavljaju ozbiljno oštećenje kamena kao materijala, ovisno o kemijskom sastavu sredstva kojim je grafit nanesen te o vrsti kamena i njegovoj poroznosti. Unatoč poznatim restauratorskim tehnikama koje se primjenjuju za uklanjanje grafita, svaki takav zahvat nužno utječe na osjetljivu površinu kamena. Stoga se za ove zahvate odabiru najmanje invazivne tehnike uklanjanja, izbjegavajući štetne fizičke i kemijske utjecaje sredstva za čišćenje i načina njegove aplikacije na strukturu kamena. 

Konzervatorski odjeli koji se suočavaju s problemima ove vrste vandalizma imaju razvijene procedure koje započinju prijavom policiji, a potom pristupaju problemu s stručnog konzervatorskog gledišta. U tom postupku uključuju se restauratori s odgovarajućim znanjima i tehnikama za otklanjanje oštećenja. Osim konzervatora, u rješavanju ove problematike aktivno sudjeluju i nadležne gradske službe u ovakvim incidentnim situacijama.

Prema prekršajnim odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara predviđeno je odgovarajuće kažnjavanje počinitelja novčanim kaznama koje se određuju na temelju procjene oštećenja.

Video nadzor predstavlja uobičajeni način prevencije s obzirom na psihološki učinak na potencijalne počinitelje, a i pomoć u otkrivanju počinitelja. Međutim, istodobno s mjerom video nadzora, najvažnija je edukacija i informiranje javnost o vrijednosti i značenju kulturnog nasljeđa i ozbiljnim posljedicama oštećivanja kako u stručno tehničkom tako i u financijskom pogledu izazvanim naizgled bezazlenim radnjama".
 
 

Iz kategorije: Vijesti