Datum objave: 08. Veljača 2019

Proslava 29. obljetnice osnivanja HDZ u Šibeniku bez euforije i previše ikonografije

Proslava 29. obljetnice osnivanja HDZ u Šibeniku bez euforije i previše ikonografije
Diana Ferić
Diana Ferić

"Nema strateškog cilja koji nismo ostvarili, živimo u slobodnoj zemlji, u svojoj državi, u demokratskom poretku, gospodarski napredujemo", kazao je u svom govoru na proslavi 29. godišnjice osnivanja HDZ -a u Šibeniku koja je održana danas poslije podne u šibenskom kazalištu. i natvaio " Unatoč brojnim nepovoljnim okolnosti u međunarodnoj zajednici i brutalnoj velikosrpskoj agresiji HDZ je u ova tri desetljeća ostvario dva temeljna stranačka načela. A to je sloboda i suverenost države. U ovih 29 godina proživjeli smo ne jedan, nego deset života. Naučili smo živjeti u pluralizmu, poštuju se druga mišljenja, znamo što je to zaštita nacionalnih manjina. Međutim, ostalo je puno toga za riješiti. Suočeni smo sa starenjem našega naroda, suočeni smo sa depopulacijom i negativnim prirodnim priraštajem. Svake godine imamo 15 tisuća više umrlih od rođenih. Gubimo godišnje grad veličine Makarske, a bez naroda nema države. Stoga je strateška dugoročna zadaća ove Vlade i budućih, da te trendove promijenimo ili ublažio, da budu blizu onoga što se zove egal. Ipak, demografska revitalizacija počela pokazivati singale uspjeha nizom mjera, od porezne reforme do mjera za mlade obitelji i majke, koje je donijela ova Vlada .

 

Osvrnuo se, i kako javlja Slobodna Dalmacija, na stanje u pravosuđu rekavši: "Vladaje učinila puno u reformi pravosuđa, ali tu moramo napraviti dodatne napore. Trebamo popuniti pravne praznine koje očito postoje u procesnim zakonima i opravdano izazivaju o nezadovoljstvo kod velikog dijela ljudi u Hrvatskoj. Te probleme ćemo nadomjestiti novim kvalitetnim i adekvatnijim rješenjima, poštujući balans tužitelja i tuženika, a vodeći računa o pravu žrtve".

 

Uz premijera, čestitke domaćinima svečanosti proslave osnivanja HDZ-a gradonačelniku Šibenika Željku Buriću, šibensko-kninskom županu Goranu Pauku, predsjedniku Županijske organizacije HDZ-a Nediljku Dujiću, osnivačima i članovima šibensko-kninskog HDZ-a u prepunom HNK-u uputili su i ministri Tomislav Čorić i Lovre Kuščevič te Mario Kapulica, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman.
Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Šibenik i gradonačelnik Željko Burić 29. stranački rođendan posebno je čestitao nazočnim utemeljiteljima ogranka, te hrvatskim braniteljima bez kojih, kazao je Burić, ne bi bilo slobodne i samostalne države Hrvatske.

 

"HDZ grada Šibenika je moderna demokršćanska pučka stranka, pokazali smo da je Šibenik moderna i tolerantna sredina. Ponosni smo da je Šibenik proglašen najtolerantnijom urbanom sredinom u južnoj Hrvatskoj. No, ako ne budemo prilagodljivi, ako ne idemo u korak ss suvremenim europskim i svjetskim kretanjima, ako se budemo stranka koja se okreće mladim ljudima koji imaju drugačije i nove prioritete, nećemo moći osigurati svjetlu budućnost. A to je upravo ono što Šibenik radi i po čemu je postao prepoznatljiv. I to je smjer koji ćemo nastaviti, to je smjer kojim Šibenik gradi svoju budućnost", kazao je Željko Burić.

 

Župan Goran Pauk podsjetio je na osnivanje HDZ-a prije 29 godina u Šibeniku, državotvorne stranke koja je pod vodstvom Franje Tuđmana stvorila samostalnu Hrvatsku. Pauk je naglasio činjenicu, na koju je posebno ponosan, da je od prvih višestranačkih izbora do danas izvršnu vlast u Šibensko-županiji obnašao jedino HDZ te izrazio uvjerenje da će tako biti ubuduće.

 

"U čemu je kvaka da na nam uspijeva ostati na vlasti. Odgovor je jednostavan. Našim građanima u kampanji obećavamo nastavak rada na njihovu dobrobit, obećavamo se voditi ravnomjernim razvojem županije, U pravilu ono što obećamo, veliki dio toga i učinimo, a one što ne realiziramo – na jedan ljudski i argumentiran način obrazložimo zbog čega nismo.

 

To je formula uspjeha koja traje i trajat će. S takvim odnosom, uz transparentnost, otvorenost i poštenje svih čimbenika u županijskog vlasti, ostvarujemo jednu pozitivnu interakciju sa građanima i biračkim tijelom koje nam opetovano daje podršku ", kazao je župan Pauk.
"U ovih 29 godine HDZ je uvijek imao veliko povjerenje građana Šibensko-kninske županije. Da bi nastavili u tom trendu moramo graditi politiku budućnosti na mladim i visokoobrazovanim kadrovima" rekao je, među ostalim, Nediljko Dujić, predsjednik Županijskog odbora, prenosimo s portala Šibenski.hr.
Kazalište je bilo puno, ali nije bilo puno stranačke ikonografije. U prvim redovima sjedili su domaćini, uzvanici, ali ne i osnivači HDZ-a u Šibeniku i Županiji.
 

Iz kategorije: Vijesti