Datum objave: 28. Siječanj 2019

Dolačani ne odustaju od dizalice za brodove i sumnjaju da ih gradonačelnik "mulja" i kupuje vrijeme

Dolačani ne odustaju od dizalice za brodove i sumnjaju da ih gradonačelnik "mulja" i kupuje vrijeme
Diana Ferić
Diana Ferić

Stanovnici Doca nisu protiv podizanja i uređenja obale, što im se pokušava prikačiti, već traže da se to ne radi na račun zanemarivanja njihovih potreba i zatiranja tradicije i autohtonog načina života u što spada i zadržavanje dizalice i djelatnosti izvlačenja u uređenja brodica na mjestu na kojem se to radilo desetljećima pa i stoljećima, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Božena Dulibić, članica sportsko - ribolovnog  Dolac. Uz nju su na konferenciji bili i Ive Vukšić, Kristijan Grčić i Branko Petrić
,a namjera im je bila pojasniti javnosti što se u posljednje vrijeme u Docu događa kao i ukazati na kontradiktorne stavove i izjave čelnih ljudi i Grada Šibenika i Županijske lučke uprave. Razočarani su što na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika nema ništa vezano za stvaranje zakonskih uvjeta za vraćanje djelatnosti vađenja brodova na platou u prije Mandroča što im je na nedavnom sastanku obećao gradonačelnik Šibenika Željko Burić pa sumnjaju da je to,s njegove strane, bilo samo kupovanje vremena.

Neki već godinu dana nisu izvukli svoj brod u Docu,a  o tome im ovisi egzistencija. Gjde ih mogu uopće podići, pitaju se  Dolačani.  Vrnaža ne može, u najboljem slučaju, proraditi do četvrtog mjeseca. 

 

"Smatramo kako se ipak velika većina Šibenčana,a pogotovo Dolačana slaže da su Dolački “skver”,dizalica i Mandroči itekako bitna tradicija i obilježje samog Doca.
Svima je poznato da smo nedavno s Gradonačelnikom Burićem postigli dogovor da dizalica i skver u Docu ostanu na sadašnjoj lokaciji.Međutim,sutra 29.01.2019. je sjednica gradskog vijeća ali u najavljenim temama dnevnog reda 12-te sjednice nema niti jedne teme koja se tiče Doca ili dizalice u Docu.Zašto? Gradonačelnik je svjestan da je prvi korak da se rad dizalice napokon ozakoni to da Grad od Županije zatraži hitno proširenje lučkog područja da bi se uopće mogao raspisati natječaj za koncesiju sporne dizalice.Drugo,kako su sad u tijeku izmjene DPU-a Pekovac,na sjednici bi se trebalo izglasati da se dizalica i skver ucrtaju u prijedlog izmjena DPU-a Pekovac.Bez ta dva poteza,nama nitko ne može garantirati da će dizalica i škver zbilja na sadašnjoj lokaciji i ostati"; objasnila je Božena Dulibić.

Ukazala je i na kontradiktorne istupe u javnosti Željka Dulibića, ravnatelja Županijske lučke uprave te je ustvrdila da se sada ponašao kao "uvrijeđena mlada", a na početku je tvrdi na nema ništa protiv toga da dizalica radi, ako to Grad Šibenik želi. Sljedeće,nedavne izjave ravnatelja županijske lučke uprave,Zeljka Dulibića,jedan su od povoda ove konferenciju za novinare,jer smatramo da je nedopustivo da se županijska lučka uprava sad ponaša kao “uvrijeđena i iznenađena mlada”

"Željko Dulibić je u par navrata dao nekoliko kontradiktornih izjava. 27.rujna.2018. za “Slobodnu Dalmaciju" među ostalim izjavio :"– Što se mene tiče, izvlačilište brodova s dizalicom može ostati i dalje ako gradska uprava tako odluči u prostornom planu. Zašto onda sada,nakon sto je Gradonačelnik donio odluku da dizalica i skver ostaju,zašto se buni,točnije,negoduje? U gostovanju na “ŠibajTv” 6.prosinca prošle godine istaknuo kako ukoliko bi se donijela politička odluka onda to predstavlja jednu cijelu promjenu projekta,ulaska u zemljište u kojoj moramo napraviti i vodovodni sustav i pročišćivač, a prava je istina da je na tom mjestu već ucrtan separator za prihvat ulja i masti,a koji služi samo ako je tu djelatnost izvlačenja u uređenja brodica, a taj je separator predviđen i u Elaboratu zaštite okoliša koji je izrađen u kolovozu prošle godine. Istodobno, ta je djelatnost još 2008. godine izbačena u Detaljnom planu uređenja Pekovac pa nam nije jasno zašto se u novim dokumentima to opet spominje io tako redom. On sam sebi skače u usta. Ne prihvaćamo objašnjenje da u vrijeme kada je rađeno idejno rješenje za podizanje obale u Docu nisu znali da će dizalica biti u Vrnaži jer to nije istina", ustvrdila je Božena Dulibić.

Istaknula je i da joj je sumnjivo ponašanje Madlene Dulibić, pročelnice gradskog ureda za prostor koja na sastancima u Docu istupa kao odvjetnica Županijske lučke uprave,a budući da joj suprug vodi tu upravu sumnjaju u sukob interesa pa su to prijavili Ministarstvu uprave.

Prozvani su danas i vijećnici u Gradskom vijeću Grada Šibenika budući da nitko osim Iris Ukić Kotarac, vijećnice NL Stipe Petrine nije postavio ta pitanja na sjednicama Gradskog vijeća,a svima su se obratili pa ih javno pitaju znaju znači li to da Domac za njih nije dio Šibenika, a u njemu sve stranke imaju svoje glasače pa je to nepošteno i prema njima.

 

 

Na novinarsko pitanje zbog čega inzistiraju na tomu da dizalica za brodove bude na mjestu na kojem je bila,a ne recimo u budućoj luci Pekovac Dulibić je odgovorila da nema nikakvog razloga da se mijenja lokacija i tako zatire tradicija. " Ova dizalice je na tom mjestu od Mediteranskih igara, a izvlačilište za brodove je bilo tu stoljećima. Oni su dio naše tradicije, naš način života i ne damo da se u to dira. Dolac je zaštićen kao kulturno dobro pa treba štiti i njegovu autentičnost", kazala je.
To je potvrdio i Ive Vukšić koji je dodao kako nema smisla micati stavljati dizalicu na drugu poziciju kada na sadašnjoj lokaciji postoji već sve što je za tu djelatnost potrebno.

Danas su kratko problematizirali i postojeći idejni projekt podizanja rive u Docu jer se ne slažu sa svim rješenjima i smatraju da ga je potrebno preispitati. 

Ističi i da  je Grad Šibenik godinama tolerirao nered  u Docu i zapostavljao taj dio grada te da im se  čini kao da  sada poduzimaju poteze kako bi se Dolačani iselili i ostavili "prazan"  za neke njihove planove.

Iz kategorije: Vijesti