Datum objave: 26. Siječanj 2019

Još jedna šibenska sramota:Profesor Božidar Grga sahranjen je danas "bez slova",bez službenog oproštaja

Još jedna šibenska sramota:Profesor Božidar Grga sahranjen je danas "bez slova",bez službenog oproštaja
Diana Ferić
Diana Ferić

Božidar Grga koji je svojim svestranim radom i kao profesor glazbe, maestro i veliki istraživač i zaštitnik šibenskih povijesnih orgulja kao bitnog dijela zavičajne i nacionalne baštine sahranjen je danas u Šibenik bez riječi, bez službenog oproštaja koji je zaslužio. Niti vodstvo Glazbene škole u kojoj je proveo svoj radni vijek i ostavio dubok trag niti vodstvo Grada Šibenika kojemu je podario puno znanja i ljubavi nije smatralo da taj čovjek na posljednjem oproštaju zaslužuje nekoliko riječi zahvale. Da nije napravio ništa više od toga što je prije 26 godina, usred rata, osnovao i sve ove godine na najvišoj razini organizirao Orguljašku školu zaslužio je u Šibeniku spomenik. A napravio je puno, puno više.

Bio je, kako smo ga nazvali, anđeo čuvar hrvatske i šibenske baštine, glazbenik, intelektualac, organolog spasitelj i zaštitnik najvrjednijih povijesnih glazbenih instrumenata s tipkama i nacionalne glazbene baštine.

Smrću Božidara Grge Hrvatska i Šibenik ostali su bez jednog od svojih najvažnijih i najzaslužnijih intelektualaca bez čijeg rada bi bili nemjerljivo siromašniji.

Šibenik se ponovno, kao i u slučaju odlaska njegovim velikih sinova proteklih mjeseci pa i godina može posramiti, zacrvenjeti od stida što ne cijeni ljude poput Božidara Grge.

Nisu krivi građani, jer veliki broj na društvenim mrežama reagira i pokazuje da cijeni ljude poput Grge, već ljudi koji vode ovaj grad i koji ih savjetuju jer očito misle da je dovoljno to što će njihov ured poslati obitelji pokojnika brzojav sućuti i da su time ispunili svoju dužnost.

Don Oleg Petrović, župnik u Njivicama koji je surađivao s Božidarom Grgom kaže da ga zbog takvog oproštaja od Božidara Grge hvata gorčina. Na svom je Facebook profilu, nakon što je Božidar Grga sahranjen, u krugu obitelji, prijatelja i suradnika napisao.

"Dragi prijatelji, ne mogu a da s vama ne podijelim i tugu i gorčinu prigodom sprovoda pok. prof. Božidara Grge s kojeg sam se upravo vratio. Nitko iz Glazbene škole Šibenik i Ureda za kulturu Grada Šibenika nije održao prigodnu riječ o čovjeku koji je svojim djelovanjem zadužio naš Grad kao glazbenik, utemeljitelj Orguljaške škole Šibenik, voditelj glazbenih društava, te odgojitelj brojnih generacija Glazbene škole od kojih su danas i nemali broj uspješnih glazbenika u europskim razmjerima... Kakav primjer mi odrasli dajemo djeci i mladima ne poštujući osobe koji su nas zadužile svojim nesebičnim darivanjem kroz cijeli život za lokalnu zajednicu?!".
Hoće li ove riječi čuti oni kojima su ove riječi upućene i shvatiti već jednom da se Šibenik mora drukčije odnositi prema ljudima koji su zadužili Šibenik i koji su svojim radom i djelima pokazali da je to njihov grad, grad koji vole.  

Iz kategorije: Vijesti