Datum objave: 23. Siječanj 2019

Vinko Brešan o izostanku spomena na Ivu Brešana:Odgovor je moj film "Koja je ovo država"

Diana Ferić
Diana Ferić

Briljantno ubojit i istinit bio je odgovor Vinka Brešana, koji je sinoć preko video linka sudjelovao na "Teatarskim ćakulama" u šibenskom kazalištu, na pitanje kako tumači to da u Šibeniku, unatoč obećanjima, još nije uređena spomen soba njegovog oca Ive Brešana za koju je on ustupio veliki dio budućeg postava. Počeo je objašnjavati kako ni njemu to nije jasno i onda se dosjetio i rekao:"Pa što se tu ima pričati. Pa zar nisam upravo ja režirao film "Koja je ovo država"!

Na isti način bio je izravan i u komentaru je li i to pitanje ispolitizirano. Za razliku od gradonačelnika Željka Burića koji je ustvrdio da politika nema veze s tim što u Šibeniku još nema traga sjećanja na Ivu Brešana  Vinko je kazao:"Nemojmo biti naivni. Svako kulturološko pitanje je i političko pitanje i očito da postoje snage koje to ne žele. Nemam razloga o tomu govoriti u rukavicama".

Naime, jedna od tema "Tatarskih ćakula" organiziranih u povodu 149. rođendana šibenskog teatra bila je upravo uređenje Spomen sobe Ive Brešana u što se, navodno, krenulo prije dvije godine, odmah nakon Brešanove smrti, ali do danas ništa nije napravljeno. Istina je i to da se u Šibeniku ni na koji način ne njeguje sjećanje na tog velikog književnika.

Vinko Brešan je podsjetio da je na početku o tomu razgovarao s gradonačelnikom Burićem, kada je poklonio Gradu Šibeniku dio Brešanove ostavštine - njegove rukopise, knjige, predmete...Tada je formirano posebno povjerenstvo, pričalo se o nekom idejnom rješenju koje je izrađeno za spomen sobu u bivšoj Kazališnoj kavani, ali sve je ostalo na priči. "Ja nisam ništa htio forsirati. Dosadašnja ravnateljica Maja Trlaja je nešto napravila što ja uopće ne razumijem. Naše ideje su očito kratkog daha. Ta spomen soba ne mora biti nešto veliko jer moj otac je bio skroman čovjek, ali ipak imamo dug prema njemu", istaknuo je  Brešan.

Na ideju da se inicira održavanje Brešanovih dana u više gradova u Hrvatskoj odgovorio je kako je njegov otac prvenstveno bio šibenski pisac."On je to bio svojom voljom. Odlučio je ostati živjeti u Šibeniku. Želio je raditi kao profesor u srednjoj školi i obrazovati mlade ljude, a po svom djelu on je bio ne samo hrvatski nego i europski pisac", izjavio je Vinko Brešan.

Da će se ipak  nešto ipak promijeniti može biti jamstvo za sada samo to što je sadašnji ravnatelj Jakov Bilić  prvi podržao  ideju Pere Mioča da se u Šibeniku održavaju Brešanovi dani. U to je naivno uletio pa se opekao. Odavanje počasti Ivi Brešanu stavio je i u program svog rada, a dosadašnja događanja oko toga nazvao je "šumom u komunikaciji" s dosadašnjom ravanteljicom.

Gradonačelnik Burić je, u svom stilu, obećao da će se Šibenik pošteno odužiti Ivi Brešanu i da će uređenje njegove spomen sobe biti dio projekta obnove šibenskog kazališta koji stoji 40 milijuna kuna i za što se očekuju sredstva EU fondova. Početak će biti postavljanje biste Ive Brešana u atriju Kazalištu, na njegov rođendan, 27. svibnja ove godine. što je inicirao jakov Bilić.

Inače, Vinko Brešan je upoznao ravnatelja Bilića da tvrtka Badel želi sponzorirati uređenje spomen sobe Ive Brešana u Šibeniku. 

Iz kategorije: Vijesti