Datum objave: 15. Siječanj 2019

Analiza:Zašto Josipa Rimac želi za istu plaću mjesto ravnateljice NP Krka?

Diana Ferić
Diana Ferić

Iako je državna tajnica u Ministarstvu uprave tek nešto manje od godine i pol, bivša kninska gradonačelnica cilja na drugu poziciju – prijavila se za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka. Da joj motivi nisu financijske prirode, dokazuje činjenica da bi na toj poziciji imala podjednaku plaću kao i u Ministarstvu, oko 15 tisuća kuna. Ipak, fotelje šefova nacionalnih parkova, posebice onih najposjećenijih - Plitvičkih jezera i Krke - pravi su magnet za podobne stranačke kadrove, a zbog njih se događaju i stranački raskoli
Što je toliko privlačno u fotelji ravnatelja jednog od osam hrvatskih nacionalnih parkova da se oko imenovanja ravnatelja, posebice onih najposjećenijih, samim time onih koji imaju najveći budžet poput Krke i Plitvica, lome koplja?, piše Tportal.

Prvi razlog je činjenica da, iako se uredno raspisuju natječaji, ravnatelja na kraju krajeva direktno bira resorni ministar zaštite okoliša. Dakle, odluka je u konačnici politička, stoga ne čudi to da su u atraktivnije nacionalne parkove uglavnom birani ljudi po stranačkom ključu.

Uz to, plaća je gotovo trostruko viša od prosječne u Hrvatskoj te iznosi između 12 i 15 tisuća kuna. Onaj tko je na čelu, recimo, Plitvičkih jezera ili Brijuna, prema uredbi o koeficijentima javnih službenika, ima koeficijent 3,007, što su tri osnovice plaće, dok ravnatelji ostalih nacionalnih parkova imaju koeficijent 2,425.

Osim što dobro izgleda u svakom životopisu, biti ravnateljem nacionalnog parka nužno donosi velik utjecaj u lokalnoj politici i zajednici jer ravnatelji profitabilnijih nacionalnih parkova godišnje barataju desecima i stotinama milijuna kuna. Krka i Plitvička jezera tako ne dobivaju sredstva iz proračuna i potpuno se samostalno financiraju od vlastitih prihoda.

Fotelja ravnatelja NP-a Krka nešto je manje atraktivna jer je manje atraktivan i budžet, no prihode su posljednjih godina gotovo udvostručili. Lokalni mediji ovom nacionalnom parku tepaju sintagmom 'najveća šibenska tvornica novca'. A na čelu tvornice novca svatko želi imati svog čovjeka.

Natječaj na koji se javila Rimac raspisan je jer aktualnom ravnateljuKrešimiru Šakiću istječe mandat. Šakić je jedan pak od rijetkih SDP-ovih kadrova koji je preživio puni mandat na svojoj funkciji unatoč smjeni vlasti.

Da bi Rimac mogla zamijeniti Šakića, šuškalo se i 2017. Ona je tada na tu informaciju odmahnula rukom.

'Ne, nisam ja tu ni u kakvoj kombinaciji. Dobro da nisu rekli kako sam kandidat za NASA-u! Uostalom, koliko ja znam, NP Krka ima ravnatelja koji ima svoj mandat, a čovjek je sada u pola mandata. Prema tome, o čemu pričamo?', rekla je za šibenski portal.

Za 24sata sada je ipak potvrdila svoju kandidaturu. 'Razumijem vaš interes, ali biti kandidat znači samo mogućnost biti odabran. Tu će odluku donijeti struka kad vide sve programe i planove svih kandidata za ravnatelja', kazala je kako prenosi Tportal.
 

Iz kategorije: Vijesti