Datum objave: 04. Siječanj 2019

HPK SV. MIHOVIL - Najveći poduhvat u povijesti šibenskog planinarstva

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvadeset troje članova Hrvatskog planinarskog kluba "Sv. Mihovil" iz Šibenika sudjelovat će u najvećem i najmasovnijem poduhvatu u povijesti šibenskog planinarstva, usponu na najviše planine i spuštanju u najdublji kanjon na svijetu u četiri države na dva kontinenta, Africi i Južnoj Americi.
Organizirane su tri ekspedicije od kojih prva kreće već 8. siječnja, druga 29. siječnja, a treća 4. veljače. U Šibenik se, svaka sa svog pohoda, vraćaju između 10. i 20. veljače.

 

 

Prva na put, u utorak 8. siječnja, kreće šesteročlana ekspedicija: Joso Gracin, Nina Žiković, Tomislav Pavić, Mate Matić, Ante Matić i Leo Stipaničev, koja će puna 34 dana osvajati najpoznatije vrhove i najdublje kanjone Južne Amerike. Ova ekipa HPK "Sv. Mihovil" posjetit će i znamenite gradove južnoameričkih civilizacija Machu Picchu, Cusco i Tiwanaku, jezero Titicaca, a zatim će se upustiti u pohod kroz Contahuasi canyon, najdublji kanjon na svijetu. Bit će to prva hrvatska ekspedicija u taj kanjon dubok dubok čak 3535 metara. Očekuje se da će hod kroz taj spektakularni kanjom trajati 5 do 6 dana. Zanimljivo je da će šibenski planinari u Contahausi knjon ući nakon petodnevnog uspona Salkantay stazom preko vrhova viših od 4600 metara do znamenitog grada Inka, Machu Picchua. Tijekom pohoda kroz dvije države, Boliviju i Peru, šibenski će planinari posjetiti La Paz najviši glavni grad na svijetu te pokušati osvojiti planinski vrh Misti visok 5822 metra smješten između planine Chachani (6075 m) i vulkana Pikchu Pikchu (5669 m) koji je posljednji put eruptirao 1985. godine. Prema planu šesteročlana će šibenska ekspedicija, najvećim dijelom pješice proći put dug između 2500 i 3000 kilometara.

 

Dvadasetak dana kasnije, u utorak 29. siječnja, preko Atlatskog oceana u Južnu Ameriku odlazi tročlana ekipa HPK "Sv. Mihovil" koja će pokušati osvojiti 6960,8 metara visoku Aconcagau, najvši vrh tog kontinenta. U ovoj ekspediciji sudjeluju članovi HPK "Sv. Mihovil", Antonija Viljac, Leo Grubelić i Anka Duić , koji će pokušati na 20 obljetnicu tragičnog uspona na Aconcagau tijekom kojeg je smrtno stradao šibenski planinar Zlatibor Prgin.
Njihova će ekspedicija trajati 23 dana, a na Aconcagau će se uspinjati u sklopu veće ekspedicije hrvatskih i europskih planinara. Riječ je o komemorativnom usponu na krov Južne Amerike u znak sjećanja na Zlatibora Prgina, prvog predsjednika HPK "Sv. Mihovil" koji je poginuo 30. siječnja 1999. godine pokušavajući nakon Mont Blanca, Grossglocknera i Kilimanjara osvojiti i Aconcagau.

 

Treća i najbrojnija ekspedicija u kojoj sudjeluje 14 članova HPK "Sv. Mihovil", odlazi u Afriku da bi se prema šibenskoj tradiciji svake 11. godine uspela na krov Afrike, Kilimandžaro.
 

Iz kategorije: Vijesti