Datum objave: 14. Prosinac 2018

Počeo je novinarsku karijeru u Šibeniku, a sada je nominiran za novinara godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Prekaljeni reporter Zolatn Kabok, Vodičanin koji je novinarski karijeru počeo u Šibeniku nominiran je za TV novinara godine. Kabok ističe da mu je to veliko priznanje, ali i velika obaveza da održi kontinuitet u radu, poše Jutarni list.

 

- Kad vas drugi put zaredom nominiraju, to je veliko priznanje, prvenstveno jer je u pitanju respektabilan žiri, ali to je ujedno i velika obaveza da održite kontinuitet rada, što je relativno teško jer je svaki novi dan novo dokazivanje. Sve što je bilo jučer je prošlost, sve što je bilo prije tri dana davna je prošlost.
Možete gledatelje, slušatelje, čitatelje prevariti samo jednom, a nakon toga gubite stečeni kredibilitet. I zato je već sama nominacija veliko priznanje, iako se, iskreno, time ne opterećujem. Svakako nisam očekivao da ću dvije godine zaredom biti nominiran, a za Jarka me nije čudilo jer je postao simbol poput Miše Kovača: samo dođe na teren, digne ruke i pruži mikrofon... - uz smijeh govori o svom konkurentu u kategoriji TV novinara godine Zlatnog Studija, ali i svom dobrom prijatelju RTL-ov reporter Zoltan Kabok.
Ovaj iskusni reporter vanjske politike i ratni izvjestitelj iza kojega je 30 godina karijere u novinarstvu, od čega 25 godina na televiziji, i druge novinare koji su se našli u konkurenciji ocjenjuje jakim kandidatima.

 

- Konkurencija je žestoka i drago mi je što je profil kolega tako različit, da nisu samo usko vezani uz politiku, nego dolaze i iz drugih sfera, od sporta do zabave, što daje draž cijeloj ovoj priči - zaključuje Kabok.

 

I za njega osobno ovo je bila godina velikih promjena jer je u svibnju dres HTV-a zamijenio RTL-ovim.
- Tu odluku nisam planirao previše unaprijed, iako sam razmišljao o iskoraku u životu, bilo to vezano uz novinarstvo ili ne. Bilo je nekih razmišljanja, nekih kombinacija, ali kada je došla ponuda, a bilo je još nekih osim RTL-ove, ipak sam ostao u novinarstvu. Iskreno, trebalo mi je tri minute da shvatim da razmišljamo isto, da se razumijemo, kliknuli smo na prvu - otkriva Kabok koji je upravo otputovao na Kosovo gdje bi se mogla zapaliti bačva baruta u tom dijelu Europe.

 

- Prošao sam i gorih stvari, ali mi je jedan vojni psiholog davno rekao da kada se netko navuče na rat, postaje ovisan o njemu. Dijelom to vrijedi i za mene. Doduše, kada sam dolazio na RTL, molio sam ih samo da ne putujem predaleko jer sam se malo umorio od tih “Bliskih istoka”, ali što nisam bio dulje, sve me više vuče natrag. Vidjet ćemo - rekao je Kabok.

 

Kad tako iskusnog reportera vanjske politike, koji se u karijeri stvarno nagledao svega i prošao svašta, pitate koji mu je bio najopasniji teren, Kabok puno ne dvoji.
- Bio je to moj “križni put” u Bosni 1992. kada su me zarobili pri ulasku u Jajce. To je jedna ružna stranica u mom životu i ne bih nikome poželio da mu se takvo što dogodi. Nitko, naravno, ne planira ta putovanja da izgubi glavu, ali svaki korak na prostoru gdje ne vlada apsolutna sigurnost je rizičan.
Otac je dvoje djece, a njegova supruga Ana, za koju kaže da drži ne četiri nego šest “kantuna” kuće, davno se naviknula na suprugov posao. U proteklih godinu dana najzadovoljniji je dokumentarcima - “Čuvari mira u zemlji rata” o Afganistanu, te “Velepromet - zločin bez kazne”.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3