Datum objave: 12. Prosinac 2018

Anton Dobra traži više novca za djecu u privatnim vrtićima,Buriću su ti vrtići nužno zlo

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika svojim je jučerašnjim istupom i pričom u šibenskoj djeci Kati i Faustu i majicom s njihovim nacrtanim likovima skrenuo pozornost javnosti na jednu dugogodišnju nepravdu koja je prisutna u gradu Šibeniku, a odnosi se na svjesno diskriminiranje djece o gradskim i privatnim vrtićima kada je riječ o financiranju iz gradskog proračuna. Za djecu u gradskim vrtićima izdvaja se puno više novca nego za onu koja su upisana u privatne vrtiće. Ta se tema u Šibeniku pojavljuje od vremena do vremena već više od 15 godina, ali ništa se ne mijenja. Jednako su na nju reagirali u predstavnici nekadašnje koalicijske vlasti na čelu sa SDP –om kao što na nju reagira HDZ –ova vlast. Ne začuđuje samo to nego i stav aktualne šibenske gradske vlasti koji je jučer bez ikakvih ograda izrekao gradonačelnik Željko Burić, a koji se najkraće sastoji u tomu da je njima žao što privatni vrtići uopće postoje, da su im oni nužno zlo i da se u njih upisuju djeca bez kriterija i da im je cilj jedino profit čime je uvrijedio sve poduzetne Šibenčanke, jer riječ je isključivo o ženama, vlasnice privatnih vrtića koje su u svoje vrtiće uložile i za njih založile svu svoju imovinu, kreditno se zadužili i koje od prvog dana poštuju sve pedagoške standarde i koje su za svoj rad i nagrađivane. Uvrijedio je i više od 700 šibenskih obitelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće.

 

„Znate li vi gospodine Burić tko je Kata, a tko je Faust? Kata i Faust su šibenska djeca. Koja je razlika među njima? Kata ide u gradski vrtić, a Faust u privatni. Iz gradskog proračuna za za vrtiće u koji ide Kata izdvaja 30 milijuna kuna, a za privatne u kakav ide Faust 5 milijuna kuna. Djeca u privatnim vrtićima su očito diskriminirana“, ustvrdio je Dobra i iznio konkretne podatke pozivajući su mu se za pomoć pismom obratilo 700 obitelji koje imaju upisanu djecu u privatne vrtiće.

U gradske vrtiće je upisano 963 djece, a u privatne i vjerske sa subvencijom grada 622. Gradski vrtići podijeljeni u dvije ustanove „Smilje“ i „Maslina“ dobili su ove godine oko 29 milijuna kuna i rebalansom još oko 1,3 milijuna za plaće, jubilarne nagrade. Istodobno svi privatni i vjerski vrtići dobili su ukupno 4,7 milijuna kuna. Privatnim vrtićima lani je uskraćena dotacija za jedna mjesec i to za kolovoz uz obećanje da će im to biti nadoknađeno, uz obrazloženje da za to nema novca. A za gradske vrtiće ima i dodatnog koji su dobili rebalansom. Diskriminacija je očita.

Gradski vrtići imaju 178 , a privatni 114 zaposlenika.

Vijećnik Dobra se zato s pravom upitao jedu li djeca u gradskim vrtićima orade i kavijar za doručak, a u privatnim vrtićima frigana jaja i hrenovke. Predložio je da se ta nejednakost barem djelomično ukloni i da se u 2019. godini dotacija za svako dijete u privatnim vrtićima poveća sa 700, a na 900 kuna, ali nitko od vladajućih nije na to reagirao osim što je za govornicu istupio gradonačelnik Burić kazavši na početku da Dobra iznosi netočne informacije:


 

„Grad Šibenik ima obvezu voditi brigu o gradskim vrtićima i osigurati Kati i Faustu da budu na suvremeni način smještani u gradske vrtiće. Na našu nesreću, nije se dovoljno ulagalo u gradske vrtiće i zato su niknuli privatni vrtići. Velika Gorica, na primjer ima jedan privatni vrtić, a Šibenik ih ima šest ili sedam. Grad Šibenik će dok sam ja na vlasti ulagati u gradnju vrtića u skladu s europskim standardima. Za upis u vrtiće postoje jasni kriteriji koje svi moraju poštovati. Ali u privatne vrtiće se upisuje djecu bez kriterija Privatni vrtići su dobro došli, ali samo kao nadopuna gradskim vrtićima“, kazao je gradonačelnik Burić.

Na te njegove riječi odmah je reagirala katja Ercegović, vlasnica  DV Osmijeh i na svojoj facebook stranici napisala: „Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća gosp. gradonačelnik iznosi neistinite teze da privatni i vjerski vrtići ne poštuju niti minimum kriterija za upis djece odnosno da se u naše vrtiće upisuju djeca koja ne zadovoljavaju kriterij za upis u gradske vrtiće. Jel moguće da izabrani političari mogu tako iznositi neistine u javni prostor i da im nitko ništa ne može?? Gradonačelnik Burić je finom retorikom prozvao 700 obitelji i njihovu djecu roba sa greškom za koju nema mjesta u“ našem“ gradskom vrtiću jer ne udovoljavaju kriterije. Zbilja hrabro gradonačelniče svoje sugrađane i njihovu djecu tako etiketirati  iako su sva djeca upisana u e maticu iz privatnih, vjerskih i gradskih vrtića po istim kriterijima i istim pravilima, s istom upisnom dokumentacijom kontroliranom od strane gradske uprave Grada Šibenika!!!“.

 

Svojim izjavama i stavovima gradonačelnik ne samo da je uvrijedio sve one koji vode privatne vrtiće i roditelje koji u njih upisuju djecu već je i on pokazao osnovno nerazumijevanje problema. Naime bit je u tomu da se iz gradskog proračuna ne financiraju ustanove i zaposlenici u predškolskoj djelatnosti već boravak djeca i skrb o njima pa ne bi trebalo biti bitno tko je vlasnik vrtića u koje dijete ide .Tek tada ne bi bilo diskriminacije.

FOTO: ŠibenikIN i arhiva
  

Iz kategorije: Vijesti