Datum objave: 05. Prosinac 2018

Impol stipendira devet učenika i studenata u Šibeniku i u stalnoj su potrazi za radnicima

Impol stipendira devet učenika i studenata u Šibeniku i u stalnoj su potrazi za radnicima
Diana Ferić
Diana Ferić

Impol grupa dat će u ovoj školskoj i studentskoj godini 2018/2019., nakon zaključenog natječaja, devet stipendija učenicima Tehničke škole u Šibeniku i studentima sa šibenskog područja. Od toga su tri studentske i šest učeničkih stipendija i to za usmjerenja Računalni tehničar za strojarstvo i Elektrotehničar.
Želeći izravno uspostaviti kontakt s potencijalnim stipendistima, budućim studentima, ali i potencijalnim visoko kvalificiranim radnicima koji bi se za posao kod njih odlučili odmah nakon srednjoškolskog obrazovanja, organizirali su u šibenskoj Tehničkoj školi Tehnički dan na kojem su sudjelovali maturanti usmjerenja Elektrotehničar i Računalni tehničar za strojarstvo. Predstavnici Impol grupe predstavili su tu tvrtku, njezine planove i aluminijsku proizvodnju koja je vrlo prosperitetna.

 

Nina Potočnik, direktorica tvrtke Kadring koja djeluje u sastavu Impol grupe, u uvodu je istaknula kako je Impol grupa u posljednjih 30 godina pet puta povećala svoju proizvodnju i postala šesti izvoznik u Sloveniji. Imaju tvornice u Slovenskoj Bistrici, Sevojnu i Šibeniku. U Šibeniku imaju svoju valjaonicu i ljevaonicu, a sa svojim su proizvodima prisutni na tržištu cijele Europe te Sjeverne Amerike u kojoj prodaju upravo proizvode iz šibenskog Impol – TLM-a. U proizvodnom procesu trude se što više aluminija reciklirati. Posjeduju brojne certifikate, a u toku je dobivanje certifikata za proizvodnju dijelova za avionsku industriju.
„U stalnoj smo potrazi za radnicima kojima puno dajemo, a od njih i puno očekujemo. Do 2025. godine želimo povećati godišnju proizvodnju na 405 000 tona proizvoda za što ćemo u narednom razdoblju u naše tri tvornice investirati 400 milijuna eura. Cilj nam je doseći promet od milijardu eura godišnje“, kazala je Nina Potočnik.
Uroš Kovačec je učenike upoznao s procesom lijevanja aluminija i drugim postupcima koji su nužni kako bi se postigla vrhunska kvaliteta proizvoda. Dr. Peter Cvahte govorio im je o toplinskoj obradi aluminija i drugim proizvodnim postupcima dok je dr. Matej Steinacher predstavio nove trendove na tržištu aluminijskih proizvoda.

Učenici šibenske Tehničke škole doznali su i niz zanimljivih detalja vezanih za aluminijsku proizvodnju i industriju koja je raširena u transportnoj, građevinskoj, farmaceutskoj i drugim industrijama. Prednost aluminija je ta što ima malu specifičnu težinu i omogućava u vozilima niz prednosti kada se zamijeni čelikom pa je vrlo raširen u automobilskoj industriji. U zrakoplovima je danas aluminij najzastupljeniji s 20 posto ugrađenih dijelova. Vrlo je tražen u građevinarstvu zbog svojih svojstava poput tog da nije korozivan. Zanimljivo je da će Impolovi aluminijski dijelovi biti ugrađeni u satelit koji će biti lansiran na proljeće iduće godine.

 

Sve to je očito zainteresiralo učenike koji su sudjelovali na Tehničkom danu jer su sva predavanja odslušali s posebnom pozornošću. Najveći dio njih, kako su nam kazali, prvi put se susreće s tim informacijama vezanima za proizvodnju aluminijskih proizvoda i mogućnošću stipendiranja i zapošljavanja u Impol – TLM –u, a gotovo svi namjeravaju studirati i vrlo su im privlačne mogućnosti koje im nudi Impol - TLM:

 

Joško Belamarić, ravnatelj Tehničke škole im je savjetovao da dobro razmisle o ponudama koje stižu iz Impol - TLM-a, tvornice koja je uspješno nastavila aluminijsku proizvodnju u Šibeniku i mladima otvara mogućnosti za stručno usavršavanje i stipendiranje.

Nakon što su odslušali predavanja maturanti šibenske Tehničke škole posjetili su pogone Impol – TLM–a u Šibeniku i izravno se upoznali s procesom proizvodnje i planovima za modernizaciju i nova ulaganja.
 

Iz kategorije: Vijesti