Datum objave: 19. Studeni 2018

Iz Katamaran linea najavljuju bolje dane za prijevoz otočana na Kaprije i Žirje

Iz Katamaran linea najavljuju bolje dane za prijevoz otočana na Kaprije i Žirje
Diana Ferić
Diana Ferić

Većini pritužbi stanovnika Kaprija i Žirja vezanih za katamaransku liniju za te otoke u tvrtki Catamaran line koja ju održava smatraju opravdanima i svjesni su toga da ima prostora za različita poboljšanja pa su zbog toga i inicirali sastanak s predsjednicima mjesnih odbora te gradske i županijske vlasti, kako su izvijestili na današnjoj konferenciji za novinare koju su održali na katamaranu Biševo. O planovima te tvrtke, koja je osnovana tek prošle godine, na šibensko području govorili su članica Uprave Inge Šerić i voditelj sigurnosti plovidbe Igor Lučić. „Kada brod dovedete na određenu liniju, koliko god on bio dobar može i ne odgovarati svim potrebama otočana. Zato se želimo s njima sastati i razgovarati. Mi isključivo prevozimo putnike,ali to ne znači da ne možemo povesti neke priručne terete i tu im stojimo na raspolaganju kako bi im olakšali život, kazali su.

 

 

Zanimljivo je da razmišljaju o uvođenju električnih ili hibridnih brodova za neke otoke do kojih brzina ne treba biti veća od 20 milja, a takvi su upravo Kaprije i Žirje, a uvođenje takvog broda najavili su u gradskoj upravi Grada Šibenika u sklopu projekta koji su aplicirali na fondove EU. No, u tvrtki Katamaran line za to ne znaju pa se nadaju da će na planiranim razgovorima biti riječi i o mogućoj suradnji u tom cilju.“ Praksa je i u svijetu da se država i lokalna samouprava ne bavi takvim poslovima kao što je organizacija prijevoza već se to prepušta biznis tvrtkama“, istaknuo je Lučić.

Katamaran Komiža koji je prije plovio na liniji Kaprije Žirje je u škveru te je u zamjenu poslan katamaran Bišovo, ali Komiža se vraća za dva dana.

 

 

„Naša je prvenstvena želja da poboljšamo sigurnost plovidbe na našim brodovima i putnicima putovanje učinimo što ugodnijim. To je jedan od razloga zašto je brod Komiža, koji je prije vozio na ovoj liniji, sada na škveru, a nadam se da će se poboljšanje vidjeti kada se brod ovaj tjedan vrati na liniju Žirje-Kaprije-Šibeni“, istaknula je Inge Šerić.

 

Osim što su napravljene neke preinake na tom katamaranu u vezi sa sigurnosti plovidbe i ugodnosti putovanja bit će obogaćena i ponuda na njemu pa će putnici osim vode sada moći dobiti i kavu ili čaj. TO su naizgled sitne stvari, ali putnicima puno znače Na tom brodu bilo puno toga za poboljšati - od rasvjete, zavjesa, podova, a i nekih skrivenih stvari koje vam neću niti kazati, ali sigurnost nikada nije bila u pitanju, kazao je Lučić.

 

Lučić je posebno naglasio kako su svi njihovi brodovi potpuno sigurni za plovidbi i da drukčije ne može ni biti jer ih stalno kontrolira Hrvatski registar brodova koji nikome ni u čemu ne progledava kroz prste. Odbacuje i tvrdnje nekih otočana da angažiraju neiskusne pomorce.

 

„Naši su kapetani i drugo osoblje među najboljima i sve su to ljudi s iskustvo. No nekad se nešto neplanirano dogodi kao što je nedavno udaranje o rivu našeg katamarana na Kapriju. Tada je na njemu bio jedna od naših najiskusnijih i najboljih kapetana, ali jednostavo nije se to moglo izbjeći. To mu se dogodio tada i tko zna kada će već“, objasnio je Lučić.
 

Iz kategorije: Vijesti