Datum objave: 18. Studeni 2018

Svijeće za žrtvu Vukovara gore i u Šibeniku, znate li čija je to ideja

Svijeće za žrtvu Vukovara gore i u Šibeniku, znate li čija je to ideja
Diana Ferić
Diana Ferić

Paljenjem svijeća diljem Hrvatske,od najvećeg grada do najmanjeg sela, sinoć, noć uoči tužne obljetnice pada Vukovara građani su, dvadesetu godinu za redom odali počast žrtvi Vukovara i prisjetilli se najveće hrvatske tragedije novog doba - uz vidljivu mješavinu tuge i ponosa, sjete i vedrine. Tako je bilo sinoć i u Šibeniku kod crkve Gospe van grada.

Manje je poznato da to nije rezultat spontane akcije.Tportal je pronašao gospođu koja je sve to osmislila u jesen 1999. godine

 

Dr. Vini Rakić, magistrica defektologije i tadašnja ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje 'Juraj Bonači' u Splitu, jednog jutra probudila se i svom suprugu kazala da točno zna što treba napraviti kako bi se Vukovaru odala dostojna počast. Krenula je u akciju: obavijestila je medije i lokalnu vlast, uspjela dobiti pokroviteljstvo tadašnje ministrice obrazovanja Nansi Ivanišević i logističku potporu Matice hrvatske, pa je napokon gledala kako njezina ideja postaje stvarnost.

 

'Riskiram zvučati patetično, ali zbilja ne želim isticati sebe u prvi plan: bio je to mali trenutak nadahnuća, valjda Božja iskra. Moja djeca nedavno su mi kazala da su ponosna na ovih dvadeset godina svjedočenja ljubavi i da ako nisam ništa učinila u životu, time sam učinila nešto veliko', govori nam dr. Rakić dok sjedimo na samom početku splitske Vukovarske ulice, na mjestu na kojem je sve počelo. I ubrzo se, kako je poznato, iz najdulje splitske ulice raširilo u svaki kutak države.

 

'Smatram da ta svečana tišina na koncu najviše govori. Splitski čin postao je izraz ljubavi na nacionalnoj razini i ne mogu opisati koliko sam zbog toga ponosna na svoj grad, a dobro znam koliko to znači Vukovaru i Vukovarcima. Taj grad po meni je simbol cijelog Domovinskog rata i svih ostalih mjesta i gradova koji su strahovito propatili, on je simbol za naše jučer i danas - pa treba biti naše svjetlo i za sutra, naš putokaz i moralni lučonoša. Na njemu kao narod trebamo razlikovati ispravno i neispravno. Vukovar je hrvatski ponos, ali i hrvatska biser-suza', kazala je dr. Rakić ta tportal.
 

Iz kategorije: Vijesti