Datum objave: 16. Studeni 2018

Građani u čudu:Zeleni grad na Starom pazaru zasadio jednu od najotrovnijih biljaka - oleander

Građani u čudu:Zeleni grad  na Starom pazaru zasadio jednu od najotrovnijih biljaka - oleander
Diana Ferić
Diana Ferić

Mnogi Šibenčani su, sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, s nevjericom i negodovanjem primili vijest da je u fontani na Starom pazaru, koja je pretvorena danas u pitar, zasađen oleander  jer, ne samo stručnjaci, nego i laici znaju da takvoj biljci nije tu mjesto.


Premda je riječ o mediteranskoj biljci bujnih listova i lijepih cvjetova, oleander je u stvari otrovna biljka koja se ni slučajno ne bi smjela saditi na mjestima gdje ljudi mogu doći u kontakt s njegovim lišćem ili cvjetovima. Stoga se ove biljke sade uz ceste, na mjestima nepristupačnim ljudima, jer dobro 'figuraju', pogotovo u vrijeme vegetacije. Svi dijelovi ove biljke sadrže nekoliko vrsta otrova: najotrovniji su oleandrin i neriin, koji utječu na rad srca.

 

Zbog takvih svojstava, ova biljka se smatra najotrovnijom u svijetu tako da zaista začuđuje što se našla na tom mjestu i koji su je to stručnjaci u „Zelenom gradu“ odabrali.

Čini se da je upravo to promaklo našem Zelenom gradu i bilo bi dobro znati koji je to stručnjak odredio da se tu posado oleander.

Kad već nismo imali sreće s vodom pa ni zelenilom, nadajmo se da će u nesuđenoj fontani osvanuti neko novo, neotrovno zeleno rješenje. Treća sreća, zar ne?!
 

Iz kategorije: Vijesti