Datum objave: 14. Studeni 2018

IN MEMORIAM ANTE PULIĆ - Oproštaj od hrabrog branitelja dječje radosti u Domovinskom ratu

IN MEMORIAM ANTE PULIĆ - Oproštaj od hrabrog branitelja dječje radosti u Domovinskom ratu
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik će se danas oprostiti od profesora Ante Pulića, ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i šibenskog Međunarodnog dječjeg festivala od 1991. do 1995. godine, u najtežim i najslavnijim godinama kada se branila i u ratu stvarala neovisna Republika Hrvatska.

Ante Pulić bio je hrabri branitelj dječje radosti u Domovinskom ratu te je s pravom i ponosom primio Povelju Republike Hrvatske kojom je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, odlikovala Međunarodni dječji festival za doprinose tijekom Domovinskog rata i razvoj ukupne umjetničke produkcije za djecu u Republici Hrvatskoj.

-Samo zahvaljujući tvrdoglavosti i hrabrosti nas Šibenčana Međunarodni dječji festival smo održavali i u Domovinskom ratu, pod granatama. Da smo odustali pitanje je bi li se ta manifestacija nakon rata nastavila, kazao je Ante Pulić, u rujnu 2017. godine na otvaranju izložbe fotografija "Djeca i MDF u Domovinskom ratu" i istaknuo kako mu nikada u životu nije bilo lakše i nikada teže raditi.

-Lakše zbog toga što su tada svi koji su organizirali Festival disali kao jedan, bili su jedinstveni i ništa im nije trebalo kazati dva puta, a najteže zbog stalnog straha da se djeci i s izvođačima Festivala nešto ne dogodi. Festival smo 1992. godine održali u skloništima. Tamo su izvođači odlazili djeci. Mnogi su me nagovarali da odustanemo, ali presudila je naša šibenska upornost i tvrdoglavost. Bili smo svi sabrani i nije bilo ljutnje. Samo sam jednom izgubio živce kad sam na probi jedne predstave našao masu djece koja tu nisu smjela biti. Kasnije je postalo preopasno u Šibeniku. Padale su granate, orkani, zvončići po Šibeniku i odlučili smo da Festival organiziramo u 11 hrvatskih gradova. Hvala našoj cijeloj ekipi koja je tada zdušno radila, zahvaljujem i policiji i vojsci s kojima smo odlično surađivali i hvala svima koji su na bilo koji način omogućili da se Festival ne prekida ratu usprkos.

Ante Pulić rođen je u Bićinama 13. lipnja 1943. godine. U tadašnjem šibenskom Centru za kulturu na radnom mjestu Međunarodnog dječjeg festivala zaposlio se 1972. godine te obnašao razne dužnosti do 1991. godine kada postaje direktor Centra za kulturu Šibenik i Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Na toj dužnosti ostao je do 1995. godine kada odlazi u Osnovnu školu Fausta Vrančića gdje radi kao knjižničar. Dužnost ravnatelja Informativnog centra Šibenik obnašao je 2003. godine, a 2004. godine postao je savjetnik MDF-a u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Na toj dužnosti ostao je do umirovljenja 2010. godine.

Šibenik će se od profesora Ante Pulića, svog sugrađanina koji je dao nemjerljivo velik i vrijedan doprinos obrani slobode, časti i ugleda Šibenika i Hrvatske oprostiti danas u 13 sati na komemoraciji u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, te na Gradskom groblju Kvanj, gdje će u 15 sati biti sahranjen.

 

 

Iz kategorije: Vijesti