Datum objave: 09. Studeni 2018

Grad želi poduzetničku zonu na Smričnjaku, a neki misle da bi to trebala biti rezidencijalna zona

Grad želi poduzetničku zonu na Smričnjaku, a neki misle da bi to trebala biti rezidencijalna zona
Diana Ferić
Diana Ferić

Namjera grada Šibenika da na Smričnjaku uredi još jednu poslovnu zonu naišla je na podijeljene reakcije u javnosti. Neki smatraju da je riječ o atraktivnoj lokaciji koja bi morala biti rezidencijalna četvrt, a ne proizvodna zona. Neki su, poput Zvonimira Zaninovića, nekadašnjeg pročelnika gradskog odjela za komunalne poslove izrazili i javno sumnju da je riječ o pritiscima nekih lobija:

„Naša gradska uprava u nedostatku vizionarstva i ideja planira mini poslovnu zonu na području južno orijentiranog dijela brda Smričnjak, ako je suditi prema slici. Ovakva ideja je sigurno proizašla iz špekulantske kuhinje nekih interesnih političko-poslovnih skupina, a ne iz potencijala predmetnog prostora. Prostor koji je svojom orijentacijom idealan za rezidencijalno stanovanje, na kojem je moguće urediti veće građevinske čestice, a sam vrh Smričnjaka pretvoriti u urbano izletište oni bi pretvorili u mini poslovnu zonu. Grad Šibenik je grad u Dalmaciji s najviše prostornih potencijala i za sve potrebne sadržaje se može naći prostorno prihvatljivo mjesto. Zašto onda silovati ovu lokaciju za nešto što nije nužno, a nije ni prihvatljivo“, napisao je na svom Facebook profiliu.

U šibenskoj gradskoj upravi ističu da Poslovna zona Smričnjak postoji od 1998.godine, kada je donesen GUP grada Šibenika.

„Po svim urbanističkim parametrima to nije atraktivna zona za stanovanje jer je u neposrednoj blizini državne ceste. To je logična lokacija za poslovnu zonu“, kratko obrazlažu.

Planiraju donijeli Urbanistički plan u skladu s kojim ćemo izdavati dozvole za gospodarske djelatnosti u toj zoni koja već, kažu, neplanski i niče.
Na površini od oko tri hektara predviđena je gradnja samostojećih objekata maksimalne visine prizemlje i dva kata namijenjenih obavljanju poslovnih djelatnosti, a mogućnost gradnje stambenih građevina ne postoji. Također, predviđa se i formiranje zaštitnog zelenog pojasa prema postojećim stambenim objektima i uz cestu s koje nije dozvoljen pristup zoni. Potrebno je i razviti internu prometnu mrežu unutar zone, osigurati parking, prateću infrastrukturu i zelenu površinu na 15 posto zone. UPU bi trebao biti donesen sljedeće godine.
 FOTO:Šibenik IN

Iz kategorije: Vijesti