Datum objave: 05. Studeni 2018

Uz potporu građana nastavljaju se sudske bitke Stipe Petrine protiv hrvatskog pravosuđa

Uz potporu građana nastavljaju se sudske bitke Stipe Petrine protiv hrvatskog pravosuđa
Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog tužbe Stipe Petrine i sumnje da je sutkinja koja sudi u predmetu Stipe Petrina protiv sutkinje Općinskog suda u Šibeniku pristrana odgođeno je za danas zakazano ročište na splitskom Općinskom sudu. Pred zgradom suda na Dračevcu desetak građana došli su podržati Petrinu u njegovom pravnoj bitci. Petrina je tužio sutkinju Šupe nakon što je izgubio spor koji je protiv njega vodila ta sutkinja, a osudila ga je upravo sutkinja Ljubičić čije izuzeće traži.

Kako je kazao načelnik Petrina, piše portal Dalmacija danas, razgovor sa sutkinjom Ljubičić danas je u sudnici jedva potrajao minutu. Ročište nije održano, a Ljubičić je zamjerila Petrini držanje ruku u džepovima. On je zatražio obrazloženje odgode i zapisnik, a kako je rekao, nije dobio ni jedno ni drugo.

"Danas se još jednom pokazalo kako se suci nonšalantno ponašaju prema strankama i kako samo suci zaslužuje poštovanje dok su stranke u daleko gorem podređenom položaju osuđene na okolnost da suci mogu u okviru svojeg diskrecijskog prava voditi postupak kako hoće, a stranka se može žaliti “upravi vodovoda”. “Niste trebali dolaziti, doviđenja”, rečeno mi je u sudnici, čemu to ‘doviđenja’, za mene je to od sutkinje dosta drsko i bezobrazno jer se zna, prema odredbama ZPP-a, da je sutkinja trebala donijeti nekakav zaključak za odluku o odgodi ročišta. Zbog toga slijedi još jedna tužba radi povrede prava osobnosti, a druga razina je kaznena jer je sutkinja danas u sudnici zabranila pristup zainteresiranoj javnosti pod izlikom da nema ročišta, ali ovo je već drugi put da zabranjuje da se vidi što de događa u postupku", kazao je Petrina nakon ročišta, kako javlja portal Dalmacija danas.

Petrina se požalio na neravnopravan odnos strana u parnici. „ To se događa jer suci očito rade što ih volja. Upisuju u zapisnik što ih je volja vode postupak po svojoj slobodnoj prosudbi i na sve imaju odgovor – žalite se višem sudu. Radi toga sam podnio tužbu protiv povrede prava osobnosti jer ovdje je stranka svedena na poziciju da moli Boga da se netko pridržava zakona, a ne da je to već zagarantirano. Sudac vam tako jasno u lice kaže da neće upisivati što se događa na ročištu i da će upisivati što je volja jer je zapisničarka “njena”. Dakle, kao stranka ste apsolutno u nepovoljnom, inkvizicijskom odnosu prema sucu i zato je nužna javnost koja registrira, vidi i može sutra svjedočiti. To je jedini motiv nužnosti prisutnosti javnosti kako sudac ne bi mogao provoditi samovolju. S obzirom da sam sutkinji Dunji Ljubičić podnio tužbu radi povrede prava osobnosti i s obzirom da smo u sporu, jasno je da ona više neće suditi i očekujemo drugog suca zbog izuzeća. A ovo danas je bila katastrofa jer kako stvari stoje, a suci su nedodirljivi, sve je moguće ",  rekao je Petrina, kakao javlja portal Dalmacija danas.

 

FOTO:Dalmacija danas
 

Iz kategorije: Vijesti