Datum objave: 05. Studeni 2018

Šibenski psihijatar Milivoj Stojanović:Sviranje instrumenata razvija intelektualne sposobnosti i sprječava demenciju

Šibenski psihijatar Milivoj Stojanović:Sviranje instrumenata razvija intelektualne sposobnosti i sprječava demenciju
Diana Ferić
Diana Ferić

Svirajte, i to mogućnosti više instrumenata po sluhu, iz duše, a ne po notama. To je najbolja teretana za bildanje mozga, poručuje šibenski psihijatar dr. Milivoj Stojanović u intervju koji je objavljen u novom broju internetskog časopisa „Volim Šibenik“. On to dokazuje i pokazuje i na svojom vlastitom primjeru, tako da je sam sebi u svojim istraživanjima pokusni kunić.

„Kažemo za nekog, recimo za Rome ili crnce džeziste da sviraju iz duše jer su oni tradicionalno strastveni. E pa nisu! Oni sviraju iz duše zato što su tradicionalno lijeni čitati note“ jedna je od teza dr. Stojanovića kojom podupire svoje tvrdnje. 

 

Dr. Milivoj Stojanović na poseban način već nekoliko godina izučava utjecaj glazbe i aktivnog sviranja glazbenih instrumenata na razvoj i funkcioniranje mozga. Do novih spoznaja o pozitivnim učincima glazbe i samostalnog ovladavanja glazbenim instrumentima došao je koristeći zapažanja iz vlastitog iskustva i prakse svog sina koji odlično svira više glazbenih instrumenata. Potvrdu za svoju tezu da je potrebno preferirati sviranje po sluhu i improviziranje glazbe uz minimalno korištenje nota i da je svatko sposoban za to svakodnevno demonstrira javno, na svojoj Facebook stranici stavljajući, bez kompleksa video snimke pjesma koje svira kako bi ohrabrio i druge ljude da se opuste i počnu koristiti blagodati te metode.

 

Kaže za sebe da je u prepoznatljivoj mjeri bio netalentiran za sviranje gitare a sada svira gitaru, klavijature i saksofon. Njegova je ključna teza da je takav način sviranja i bavljenja glazbom „teretana za ljudski mozak“, metoda koja potiče neuroizgradnju. Slijedeći trag tih otkrića došao je i do vrlo zanimljivih, u neku ruku revolucionarnih i vrlo korisnih zaključaka bitnih za kognitivni razvoj svakog pojedinca, ali i za terapiju i prevenciju u slučaju teških oboljenja poput Alzheimerove bolesti.

 

 

Polinstrumentalni pristup, dakle sviranje više instrumenata, tvrdi on, ne samo da vodi širem spektru utjecaja na intelekt, povećava IQ i memorijske sposobnosti već i značajno ubrzava napredak sviranja svakog pojedinog instrumenta. Svoja zapažanja i zaključke pod nazivom „Utjecaj glazbe i aktivnog sviranja na razvoj i funkcioniranje mozga te mogućnost implementacije tih saznanja u radnoj terapiji pacijenata s kognitivnim deficitom“, predstavit će i na skorašnjem 7. kongresu Hrvatskog psihijatrijskog društva u Opatiji. Ta je tema važna i za širu javnost jer može pomoći svakom pojedincu u njegovom intelektualnom razvoju, poboljšati školski sustav te unaprijediti terapiju bolesnika s duševnim poremećajima. O svemu tomu više pročitajte u vrlo zanimljivom intervju u na linku:

https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no28_-_spojene_strani
  

Iz kategorije: Vijesti