Datum objave: 03. Studeni 2018

Jutro kada su se Šibenčani probudili u slobodnom Šibeniku

Jutro kada su se Šibenčani probudili u slobodnom Šibeniku
Diana Ferić
Diana Ferić

Borci 1. dalmatinske, 3. prekomorske i dijelovi 19. sjevernodalmatinske divizije ušli su u Šibenik 3. studenoga 1944. godine ujutro. Iako su se još vodile borbe s neprijateljem koji se utvrdio na uzvisinama iznad Šubićevca, Šibenik je konačno bio slobodan.

Antifašističke postrojbe koje su oslobodile Šibenik nisu se zadržavale nego su nakon mimohoda kroz Šibenik produžile prema Kninu kako bi izvojevale konačnu pobjedu nad jednim od najvećih zala čovječanstva - fašizma i nacizma.
Nakon bitke za Šibenik u kojoj je poginulo 14, a ranjeno 70 antifašističkih boraca, čekala ih je bitka za Knin, jedna od najstrašnijih i najkrvavijih bitaka Drugog svjetskog rata u kojoj su poginuli mnogi od onih koji su Šibeniku donijeli slobodu.
 
Bitka za Šibenik, bitka protiv združenih snaga njemačkih nacista, srbijanskih četnika i ustaša, počela je u noći s 1. na 2. studenoga 1944. godine napadom 11. brigada na Konjevrate gdje su položaje držali četnici i 12. brigada koja je porazila četnike kod Lozovca. Zahvaljujući pobjedama nad četnicima u Konjevratima i Lozovcu bitka za Šibenik bila je već dobivena jer su se njemačke postrojbe našla u okruženju pa su se usprkos brojnosti i dobrom naoružanju počele bez većeg otpora povlačiti iz grada. Izvlačenje nacista iz klopke ubrzano je kada je 1. proleterska brigada, ojačana artiljerijom i tenkovima, krenula je iz pravca Vrpolja prema Šibeniku.

Ključna bitka za Šibenik vođena je podalje od grada. Bila je to bitka za strateški važno brdo sv. Juraj u Vrpolju gdje su Nijemci pružali žestok otpor, a partizani su ih uspjeli nadjačati tek kada im je stiglo u pomoć teško topništvo 26. divizije. Njemci se nisu predali ni nakon višesatnog granatiranja, a antifašisti su ih porazili tek u ogorčenoj borbi prsa o prsa. U toj bitci bilo je najviše poginulih i ranjenih osloboditelja Šibenika.

Nakon pobjede na sv. Jurju antifašisti su nastavili napredovati prema prema Ražinama, s 19. divizija je s desne obale rijeke Krke tukla njemačke položaje na sjeverozapadnim prilazima gradu.
U bezizlaznoj situaciji u novi s 2. na 3. studenoga njemačko zapovjedništvo donijelo je odluku da se njena 264. divizija povuče iz grada, a zloglasna borbena grupa «Alerman» krene u proboj preko Debeljaka kako bi omogućila povlačenje cestom Šibenika - Konjevrate - Drniš.

Ponovno je teška bitka vođena podalje od Šibenika, na Konjevratima gdje su 11. i 12. dalmatinska brigada napale njemačku kolono u povlačenju. Povela se odlučujuća bitka. 12. je napala njemačko - ustašku i kolonu četnika u povlačenju. Tu su antifašisti neprijatelju nanijeli težak poraz iako se dio kolone uspio probiti prema Drnišu i stići do Knina gdje je vođena kataklizmička bitka koju gotovo nitko od njih preživio. U bitci na Konjevratima najveće su gubitke imali četnici. Partizani su doslovno pregazili cijeli jedan četnički korpus od oko 300 četnika među kojima je bio puno onih koji su počinili teške zločine nad Šibenčanima i mještanima Primoštena.
U bitkama za oslobođenje Šibenika poginulo je oko 1000 pripadnika neprijateljskih snaga, a zarobljeno ih je još 700.

Šibenik je dakle 3. studenoga 1944. godine dočekao žuđenu slobodu. Točnije rečeno slobodu je dočekalo 16 000 od 37 000 stanovnika Šibenika, od kojih je u samom gradu ostalo tek nešto više od 6000. Teror fašista i zločini njihovih saveznika četnika bili su strašni, pa nije nije čudno što se veliki broj Šibenčana pridružio antifašistima.

Od 68000 stanovnika bivše općine Šibenik u iuzravnoj borbi protiv fašizma sudjelovalo je 18 814 Šibenčanki i Šibenčana, a pridodaju li se tome 5362 pripadnika oslobodilačkog pokreta koji su zbog svog antifašističkog rada odvedeni u logore, u antifašistički borbu bilo je uključeno 24 176 Šibenčanki i Šibenčana. Kraj rata i oslobođenje Šibenika nije dočekalo 4572 Šibenčanki i Šibenčana od koji 3023 poginulo borbama s neprijateljem.

Fotografije: Muzej Revolucije Split

 

Iz kategorije: Vijesti