Datum objave: 02. Studeni 2018

Tuđmanova vila u Nazorovoj pripala državi zbog duga od oko 200 000 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijest da se država uknjižila na Tuđmanovu vilu u Nazorovoj ulici u Zagrebu zbog duga njegovog sina Stjepana bilježe dana svi mediji.
 Neredovitih platiša poreza ima i u obitelji prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, zbog čega se država uknjižila s potraživanjem u visini od 192.625,25 kuna na njihovu obiteljsku vilu u zagrebačkoj Nazorovoj ulici, piše Jutarnji list.

 

Riječ je o potraživanju spram Stjepana Tuđmana na temelju postupka koji se vodio pri zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, a radilo se o postupku “osiguranja predlagatelja Republike Hrvatske protiv protivnika osiguranja S. T.”.

 

“U navedenom predmetu 19. studenoga 2010. godine doneseno je prvostupanjsko rješenje, kojim rješenjem je na temelju ovršne isprave - rješenja Ministarstva financija, Porezne uprave - određeno osiguranje uknjižbom založnog prava u korist predlagatelja osiguranja na nekretnini protivnika osiguranja. Predmetno rješenje je potvrđeno odlukom Županijskog suda u Zagrebu od 27. travnja 2011. godine te je nakon uknjižbe založnog prava u zemljišnoj knjizi spis okončan”, navodi se u odgovoru sa zagrebačkoga Općinskog građanskog suda.

 

Zabilježba je stavljena na suvlasnički dio vile koji je bio u vlasništvu Stjepana Tuđmana, a danas on u njemu ima “pravo stanovanja” jer je darovnim ugovorom taj dio nekretnine prepisao na djecu. NovinariJutarnjeg lista pokušali su razgovarati sa Stjepanom Tuđmanom, ali nije želio na tu temu ništa komentirati. Njegove tvrtke uglavnom su ugašene, a posljednje dvije, Domovina d.o.o. i Domovina - holding d.o.o., su, kako se navodi na financijskim servisima, u stečaju.
Sama zabilježba o državnom potraživanju na vili je provedena i u zemljišnim knjigama u kojima je vidljivo da je vila ove godine etažirana te da se sastoji od četiri suvlasnička dijela. U prizemlju se nalazi peterosobni stan ukupne površine 258 četvornih metara, čiji su vlasnici Miroslav Tuđman i Nevenka Tuđman.

 

Na prvom katu i u potkrovlju je dvoetažni šesterosobni stan ukupne površine 328 četvornih metara, koji glasi na dvije kćeri Stjepana Tuđmana. Treći suvlasnički dio vile nalazi se u prizemlju, a riječ je o dvosobnom stanu površine 118 četvornih metara, i četvrti suvlasnički dio, odnosno trosobni stan na prvom katu od 96,76 četvornih metara, te oba pripadaju Nevenki Tuđman. Na vili, osim spomenute zabilježbe, nema više tereta. Obitelj Tuđman u vilu se uselila 1961. godine, kada se iz Beograda vratila u Zagreb.
Foto:net.hr.
 

Iz kategorije: Vijesti