Datum objave: 31. Listopad 2018

Županijska skupština: O sponzoriranju NK Šibenik, koncesijama, pilećim mozgovima i mitu

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijećnik Danijel Lasan Zorobabel s Nezavinske liste Stipe Petrine upozorio je na današnjem aktualnom satu sjednice Županijske skupštine da se i dalje ništa ne radi na prisiljavanju ACI - ja u Vodicama da ispuni ugovorene obveze te da se dopušta da za korištenje obale plaća samo 16 000 kuna mjesečno te je iznio sumnju da to ima veze s tim što ACI financira Nogometni klub Šibenik. Pozvao se na novinski članak u kojem se spominju NP Krka i ACI kao novi sponzori NK Šibenika za što je pohvaljen predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić i time otvorio "Pandorinu kutiju" vezanu za financiranje velikih sportova, pogotovo nogometa u Šibeniku. "Zbog takvih se stvari danas branitelji ubijaju jer nisu se borili za takvu Hrvatsku", jedna je od rečenica koje je izrekao.

"Meni ne smeta to što ACI i ostali daju nova za sport i nemam ništa protiv toga, ali me smeta ako se to radi na uštrb interesa Vodičana čiji su očevi i djedovi izgradili vodičku rivu i ne dopuštamo da se iz Vodica na takav način, kao što se to dopušta ACI-ju izvlači novac. U kojem svojstvu je Dujić posredovao kod potpisivanja tih ugovora o sponzorstvu. Bilo bi lijepo da se tako novac osigura i za školu i dječji vrtić u Vodicama ", istaknuo je Lasan. Upozorio je na to da su Vodičani jš prije tri mjeseca uputili zahtjev ministru pomorstva Olegu Butkoviću da im se stave na uvid ugovori o koncesiji koji su potpisani s ACI-jem,ali nisu dobili nikakav odgovor.

Nediljko Dujić se našao prozvanim za to da posreduje kod tvrtki da sponzoriraju NK Šibenik. Za skupštinskom govornicom je kazao da mu je čast što to može raditi i da to radi za sve kubove i udruge koji mu se obrate." Ništa loše nisam napravio. Lobiram za to da se sport u ovoj županji zadrži barem na postojećoj razini. Nisu samo NP Krka i ACI dali novac nego i puno privatnih tvrtki. Nacionalni park Krka koji je isto u članku spomenut ima puno novaca i red je da financira društveni život. Ista je priča s ACI - jem koji godinama dobro zarađuje na korištenju pomorskog dobra u cijeloj Županiji", kazao je Dujić.

U raspravu se uključio Stipe Petrina koji je jasno kazao kako nije problem u tomu što se financira sport nego u tomu odakle taj novac i zašto dolazi.
"U nogometu se to odavno radi ispod žita. Upravo zbog toga je još u vrijeme kada je načelnik policijske uprave Šibensko - kninske županije bio sadašnji župan Pauk vođena istraga. Vodio ju je inspektor Sedlar. Kada je Pauk na jednom kolegiju upitao što je s tim dobio je odgovora da se stalo jer svi putevi vode prema njemu. U tome je problem u ovoj županiji što koncesije služe za dobivanje mita i financiranje bijelog praha", kazao je Petrina ponovivši po tko zna koji put da je problem u tomu što je u to uključeno i državno odvjetništvo i sudstvo i policija jer se, kazao je, "u državnom odvjetništvu i policiji ne napreduje zbog otkrivanja nego skrivanja kriminala".
Priznao je da je Općina Primošten u vrijeme kada je koncesiju na rivi u Primoštenu imao pokojni poduzetnik Balenović dala mito i to prijavila, ali da se ništa nije dogodilo.

Na te ozbiljne optužbe nitko nije reagirao, čini se niti trepnuo.

Nediljko Dujić je podsjetio Petrinu da i Općina Primošten financira ženski košarkaški klub Šibenik pa ga je zanimalo zašto kada nije u njihovoj općini.
Petrina je kazao kako bi on to objasnio, ali da "oni sa svojim pilećim mozgovima koji da je još 1000 godina evolucije ne bi došli do kokošjeg mozga", ne mogu shvatiti.

"Općina Primošten ne financira samo žensku košarku nego i rukomet, šahovski klub Šibenik, Školu košarke Dražena Petrovića i sve one koji na pošalju zamolbu kako bismo vam pokazali da to možemo jer je na računu Općine Primošten u ovom trenutku 11 milijuna kuna što je 60 posto proračuna. Zamislite da se tako ponašate vi koji ste na vlasti u državi i da sada na računu imamo 60 posto sredstava proračuna i da nikome niste dužni. Ali vi s pilećim mozgovima to ne shvaćate", kazao je Petrina, a Dujiću je bilo drago što je govorio malo povišenim tonom pa je želio poentirati kazavši mu da mu je žao što ga je svojim pitanjem iznervirao.
 

Iz kategorije: Vijesti