Datum objave: 24. Listopad 2018

Šibenska sutkinja Skubić presudila u korist zadarskog suca Rogića, poznatog po ukazivanju na nepotizam u zadarskom pravosuđu

Šibenska sutkinja Skubić presudila u korist zadarskog suca Rogića, poznatog po ukazivanju na nepotizam u zadarskom pravosuđu
Diana Ferić
Diana Ferić

Sudska savjetnica Općinskog suda u Šibeniku Alenka Skubić donijela je danas presudu po kojem se odbija tužba sutkinje zadarskog suda Ivane Klišmarić protiv zadarskog suca Željka Rogića, bivšeg predsjednika Općinskog suda u Zadru u kojoj je od njega tražila naknadu štete jer je u 2015. godini zadarskim medijima kazao da sumnja da je ona autorica anonimnog pisma u ime zadarskih sudaca u kojem se iznose kvalifikacije na njegov rad u svojstvu predsjednika Općinskog suda u Zadru.

Riječ je o sucu koji je poznat po tomu što je javno progovorio o nepotizmu u zadarskom pravosuđu. Željko Rogić ostat će upamćen i po tome da je, dok je bio predsjednik Općinskog suda u Zadru, zahvaljujući dobroj organizaciji pospješio učinkovitost suda te je drastično smanjen broj neriješenih predmeta.

Od početka su mu potporu pružale udruga iz različitih dijelova Hrvatske te Nezavisna lista Stipe Petrine dajući tako, kako kažu, potporu „isušivanju hrvatske pravosudne močvare“.
 Petrina je danas bio i na čitanju presude. Pozdravio je rješenje šibenske sutkinje komentirajući kako ono ulijeva optimizam i pokazuje“ da se i dio šibenskih sudaca zalaže za funkcioniranje pravne države i da nije korumpiran“.

Inače, na početku suđenja sudac Rogić je, očitujući se na tužbu kazao:„U svojoj tužbi protiv mene Ivana Klišmanić navodi da su svi iz njezini obitelji na svoje pozicije na sudu izabrani na zakonski način. A ja smatram da nije ni po Ustavu, ni po zakonu, da je Ivana Klišmanić prvostupanjski sudac zadarskog suda, njezin otac drugostupanjski sudac, suprug odvjetnik, njezin brat sudski vještak, a bratova supruga sudska zapisničarka. A što je to nego nepotizam. To je tipična privatizacija jedne sudske institucije. To je samo jedan primjer nepotizma u hrvatskom pravosuđu. Jedna nakaradna pojava koja je raširena ne samo u Zadru, nego po sudovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Šibeniku. Nepotizam u hrvatskom sudstvu uzrok je i svih drugih loših pojava, jer ga slijede klijantelizam i korupcija. A upravo u svojim istupima želio sam ukazati na sve te teške nepravilnosti u hrvatskom pravosuđu „kazao je zadarski sudac Željko Rogić na početku tog postupka u svom očitovanju na tužbu Ivane Klišmanić .

Tužiteljicu je zastupao splitski odvjetnik Zoran Milica koji je ustvrdio kakao optuženi Rogić u svom očitovanju dodatno nanosi štetu časti i ugledu njegovoj klijentici Klišmanić i da iznosi optužbe klevetničkog i zlonamjernog sadržaja na račun sutkinje Klišmanić i sudskih institucija

Željku Rogiću, inače, Državno sudbeno vijeće ukinulo je sudački imunitet nakon što je protiv njega tužbe podnijelo šest kolega sa zadarskog suda, koje je on u svojim nastupima optužio za nepotizam.

Lani je Općinski sud u Šibeniku donio je protiv Rogića nepravomoćnu presudu kojom mora platiti novčanu odštetu od 15 tisuća kuna (bez kamata), sucu Županijskog suda u Zadru Antunu Klišmaniću (ocu sutkinje Ivane Klišmanić), koji je Rogića također tužio zbog klevete.
 

Iz kategorije: Vijesti