Datum objave: 17. Listopad 2018

Šibenske poslovne žene na međunarodnom skupu na kojem je kao gošća nastupila i Anđa Jelavić

Šibenske poslovne žene na međunarodnom skupu na kojem je kao gošća nastupila i Anđa Jelavić
Diana Ferić
Diana Ferić

Članice Hrvatske udruge poslovnih žena iz Šibenika na čelu s predsjednicom podružnice Zoranom Ivić sudjeluju na Prvoj zajedničkoj konferenciji foruma gospodarskih komora, gradova i sveučilišta jadransko-jonskog područja koja se održava održat će se od 16. Do 18. listopada u Splitu.

 

Na tom skupu, na prvom panelu pod nazivom „Iz sportskog u poslovne uspjehe“ posvećenom uspješnim sportašicama koje su nakon sportske karijere izgradile i poslovne karijere, neke i u međunarodnim tvrtkama je i Anđa Jelavić iz Šibenika, osnivačica Škole košarke i selektorica hrvatske ženske košarkaške reprezentacije, te kazališna redateljica Nenni Delmestre, koja je režirala predstave u šibenskom kazalištu koja je u srednjoj školi bila uspješna tenisačica, a studirala je u Americi. Uz njih na tom panelu sudjeluju i Sanja Ančić,Jelena Kostanić Tošić, Sunčica Ivanišević Kukoč, Iva Olivari i Milena Šijan. Sve one pričale su o tomu kako im je sportska disciplina koje su se držale kao sportašice pomogle u poslovnom svijetu te da su se jednako kao to što su bili u sportu predane danas svom poslu.U panel se svojim vedeom uključila i bivša grčka poznata rukometašica Aspa Lekka danas isto tako poslovna žena.

Anđa Jelavić kazala je da je dragocjena inicijativa Hrvatskog olimpijskog odbora da pomognu sportašima da završe fakultete, ali da je bitno da svaka uspješna sportašica shvati i sama da joj je školovanje jednako važno. „Ja sam se osvijestila nakon dvije teške ozlijede koje sam imala i tada sam upisala Kineziološki fakultet.

„ Budući da je tema ove konferencije „Ludi u pokretu“ željela sam pokazati da su te cure koje krenu iz svog grada proputuju svijet i vraćaju se. One su dragocjene za gospodarstvo i poslovni svijet jer je njihova sportska etika i filozofija dobrodošla, shvatite da poraz ne mora značiti neuspjeh i to je neprocjenjiv životni kapital, a sportaše je potrebno educirati o značenju karijere poslije sportske karijere“, kazala je Mirjana Čagalj, predsjednica HGK Split i Foruma jadransko – jonskih gospodarskih komora koja je vodila panel.

 

Skup u Splitu okupio je tri postojeće mreže civilnog društva na jadransko-jonskom području: Forum gospodarskih komora, Forum jadransko-jonskih gradova te mrežu sveučilišta – Uniadrion. Navedena tri foruma predstavljaju mrežu više od 120 tijela i institucija iz osam zemalja te su identificirani kao ključni dionici Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR).
Glavni organizatori skupa su Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, Hrvatska gospodarska komora te ŽK Split. Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze te v. d. predsjednice ŽK Split, Mirjana Čagalj, ujedno je i predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora.

 

Događaj se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i pet hrvatskih ministarstava (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture), te uz podršku AI-NURECC inicijative i Europske komisije.

 

AI-NURECC je inicijativa ključnih dionika Jadransko-jonske regije, koju koordinira Konferencija perifernih pomorskih regija (CPMR) uz potporu Jadransko-jonske euroregije (AIE), Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora (Forum AIC), Foruma jadransko-jonskih gradova (FAIC) i UniAdriona. Cilj Inicijative je potpora provedbi Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) te promicanju djelotvornije suradnje između regionalnih i lokalnih vlasti, sveučilišta, gospodarskih komora, udruga i mreža mladih, poduzetnika i civilnog društva koji osiguravaju širu teritorijalnu pokrivenost, na regionalnoj i lokalnoj razini.
Jutros je održan panel "Ljudi u pokretu"  o  mobilnosti koja predstavlja jedno od glavnih obilježja globaliziranog svijeta te je od iznimne važnosti pratiti sve oblike mobilnosti, kao i izazove i mogućnosti koje donosi. Naglasak će biti na kretanju radne snage, studenata i turista te utjecaju ovih kretanja na strukturu i karakteristike radne populacije, BDP, produktivnost, zaposlenost i ostale aspekte gospodarskog i društvenog života.

 

Drugi panel, Regija u pokretu, usmjerit će se na mogućnosti i trendove u regiji na raznim poljima, poput financiranja, prometa i turizma. Posebna će pozornost biti posvećena digitalizaciji, primjenjivoj na gotovo sva područja djelovanja, kao prilici i preduvjetu za ujednačavanje razvijenosti regije.
 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: