Datum objave: 15. Listopad 2018

Žene iz cijele Hrvatske pišu o "na živo" rađenim kiretažama i abortusima,ali ne iz Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska bolnica se može pohvaliti da na njezinom odjelu Ginekologije nema nehumanih postupaka prema ženama ili Šibenčanke, za razliku od žena iz većine drugih gradova o tomu šute i ne žele se priključiti akciji „Prekinimo šutnju“ koju je na svojoj Facebook stranici pokrenula Udruga Rode nakon što je Mostovom zastupnicom Ivana Ninčević Lesandrić šokirala javnost svojom potresna ispovijesti na sjednici sabora i time pokrenula lavinu. Naime, među 250 pisama žena o njihovim nemilim iskustvima u bolnicama širom Hrvatske nema niti jednog koje se odnosi na šibensku bolnici, a stigla su sa svih strana od Pule i Rijeke, Zadra, Splita, Dubrovnika, Varaždina. Čakovca, Zagreba, Vinkovaca, Požege, Slavonskog brofa, Osijeka, Vukovara…

 

"Situacija je vrlo ozbiljna i Ministarstvo zdravstva se sigurno neće praviti da je sve u redu, kao noj koji zabija glavu u pijesak. Radi se o vrlo osjetljivoj stvari, cjelovito ćemo ispitati svaku konkretnu pritužbu, a paralelno se mogu očekivati i inspekcijski nadzori koje ćemo uputiti u bolnice", kažu u Ministarstvu zdravstva.
 

„Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju”, stoji na Facebook stranici udruge Roda – Roditelji za djecu, koja je za osam sati ujutro najavila odlazak u Ministarstvo zdravstva kako bi predala pisma o nehumanim postupanjima prema ženama u hrvatskim bolnicama, piše Indeks.hr.

“Svaki tjedan primamo priče žena o tome kako im je ‘na živo’ rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije”, stoji u pozivu udruge Roda, koja je još 2014. godine pokrenula akciju #Prekinimo šutnju u sklopu koje su majke dijelile svoja negativna iskustva prilikom porođaja.
U dva dana primile preko 250 pisama

U petak popodne ova udruga pozvala je žene da im se jave te napišu svoja iskustva u hrvatskim bolnicama prilikom zahvata vezanih uz pobačaje i trudnoće. Od tada do nedjelje popodne primile su preko 250 pisama, kako je za Index ispričala Daniela Drandić iz udruge Roda.
S obzirom na to da su u ponedjeljak već imale zakazan sastanak u Ministarstvu zdravstva zbog ilegalne naplate pregleda trudnica, odlučile su iskoristiti priliku te će nadležnima predati i pisma koja su skupile tijekom vikenda.

 

 

Žene iz cijele Hrvatske progovorile su o negativnim iskustvima
Pisma koja su pristigla objavljuju na svojoj Facebook stranici. Iskustva koja su žene podijelile otkrivaju užase kroz koje su prolazile u bolnicama diljem Hrvatske. Drandić kaže da su pisma pristigla iz svih dijelova zemlje te da ih je najviše iz velikih bolnica, što je i za očekivati s obzirom na to da tamo ide najviše žena.
“No malo je zabrinjavajuće koliko je to rasprostranjeno u sveučilišnim bolnicama gdje svi ginekolozi uče svoj zanat”, rekla je Drandić dodajući da neće stati na ovome.
Ovo su neka od iskustava koje su žene poslale udruzi Roda:
“10 h dripa (bez da me itko išta pitao), pokušaji tiskanja punih 5 sati, naskakanje na stomak s posljedicama (beba se rodila s ogromnim kefalhematomom zbog – pedijatričine riječi – nasilnog poroda). Šivana 45 minuta bez ikakve anestezije. 19 šavova unutra, 14 vani. Nikad više ne želim imati djecu samo radi ovakvih trauma.” (Split, 2017.)

“Kiretaža bez anestezije – struganje i isisavanje maternice na živo, plakala i zapomagala ako malo dijete, a doktor cijelo vrijeme: “Opustite se!” Kao da sam na običnom ginekološkom pregledu. Od bolova sam počela povraćat i gubit svijest, en bi poželjela nikad nikome da to doživi, taj masakr, mesarenje, odvratno poniženje, i to u 21. stoljeću..." (Dubrovnik, 2009.)
“Dosad sam mislila da je šivanje bez anestezije normalno i da se to tako radi – ‘dok je još vruće’. Boljelo je više od poroda.”
“Nakon što su mi popucali šavovi od epiziotomije (tjedan dana nakon poroda) otišla sam na hitnu gdje me dočekao stariji doktor poznat po grubosti. Grubo me je pregledao (preko još otvorene rane koja se još uvijek gnojila) i rekao bahato: ‘Recite mužu da ne gleda dolje i sve će biti ok!’” (Petrova, Zagreb, 2017.)
"Nakon što sam rodila stavili su mi dijete na prsa, mislila sam da su bolovi gotovi, no onda su me počeli šivati bez anestezije i to nakon što sam ih molila da mi ne rade epizotomiju, no ipak su me rezali. Pokvarene su mi prve minute s djetetom.” (Sveti duh, Zagreb, 2014.)
“Nakon teškog poroda di su me filali dripom, odbijali ikakvu anesteziju i gdje mi je dijete na kraju rođeno na vakuum te nije odmah zaplakalo pa su ga brzo odnijeli od mene (srećom živo i zdravo je danas). ‘Šlag na torti’ je bilo šivanje na živo i to ‘kozmetičko šivanje’ da bolje izgleda mužu (riječi mladog specijalizanta koji je to obavio). Šavovi su pukli čim sam iz rodilišta doma došla.” (Sveti Duh, Zagreb, 2016.)

 

 

Samo na Indexu zaprimili smo doslovce stotine ispovijesti žena koje su prošle postupak kiretaže (vađenja ostataka ploda iz maternice nakon spontanog pobačaja) bez ikakve anestezije, uz nezamisliv bol. Dio tih ispovijesti smo objavili, a nove pristižu svake minute.

Jučer smo razgovarali s Mostovom zastupnicom Ivanom Ninčević Lesandrić, kažu na portalu Indeks..hr, čija je potresna ispovijest u saboru pokrenula cijelu lavinu.

"Ovo bi moralo imati efekt. Udruga RODA će donijeti u Ministarstvo papire sa svjedočanstvima koja dolaze od stvarnih ljudi, s imenima i prezimenima. Mene baš zanima koji će se ginekolog nakon svega ovoga usuditi napraviti takvo što nekoj ženi. Valjda je svjestan da će ta osoba odmah izaći u javnost", rekla nam je Ninčević Lesandrić.
"Ovo jednostavno ne može nestati iz javnosti, ne smije. Mi ne smijemo dopustiti da se to više događa. Žalosno je da ovu priču guraju javnost i mediji, a ne institucije. Žalosno je da se i meni kao političarki nešto moralo dogoditi pa da se nešto pokrene. Ja to nisam rekla zbog sebe, nego da pokrenem ovakvu akciju", ispričala nam je mostovka.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3