Datum objave: 13. Listopad 2018

Sutra plovimo brodom Tijat na relaciji Šibenik - Skradin, kao i prije 50 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Povijesna brodska linija između Šibenika i Skradina koju je održavao brod Ohrid, danas Tijat bit će nakratko obnovljena sutra kako bi se obilježilo 63 godine plovidbe ce tog najstarijeg Jadrolinijinog broda i 50 godina od uspostavljanja te brodske linije. Tim povodom u Skradinu će akademski snimatelj Šime Strikoman snimiti Milenijsku fotografiju.

Polazak je sutra u 10 sati ispred Lučke kapetanije. Vožnja do Skradina traje sati i pol. U 12 sati je predviđeno snimanje Milenijske fotografije , a nakon toga objed na skradinskoj rivi. Brod će za Šibenik isploviti iz Skradina u 15 sati. U akciju će biti uključen i brod Dida Frane koji iz Vodica polazi u 9 sati. Bit će to evociranje uspomena na tu nekada redovnu brodsku liniju 504.

Organizatori su Šime Strikoman i Facebook grupa „Tijat u srcu“ koju su osnovali Ivana Beban, Robert Udiljak i Saša Jurat
te Grad Skradin, Jadrolinija, TZ grada Skradina.

O brodu Tijat počelo se pisati na forumu Brodovi i pomorstvo gdje je u veoma kratkom vremenu okupio zaljubljenike koji su postavljali slike i pisali o brodu.
Suradnja se nastavila na Facebooku te je slijedom toga osnovana grupa naziva Tijat u srcu, a ime je dobila prema jednoj slučajnoj izreci: „Perast u duši, Tijat u srcu“.
Misija grupe jest očuvanje broda Tijat u izvornom obliku kao kulturno i tehničko dobro RH.

U početku je bilo  oko 100 članova  da bi se početkom suradnje sa gosp. Šimom Strikomanom broj članova stalno povećavao.

Organizirane su dvije milenijske fotografije i to 24. listopada 2015. godine kada je  proslavljen šezdeseti rođendan Tijata. Na milenijskom snimanju okupilo se oko 500 ljudi, većinom stanovnika otoka Prvića i Zlarina kojima je Tijat i njegove obje posade, ne samo prijevozno sredstvo, već i dio obitelji.

Druga milenijska fotografija u kojoj je sudjelovao i Tijat bila je u srpnju 2016. u spomen na prerano preminulog Predsjednika MO Zlarina, gosp. Vladimira Bunetu.
Nadalje, nakon toga aktivnosti grupe prepoznate su od raznih institucija kao što su Ministarstvo kulture, Muzej grada Šibenika, razne Udruge i grupe.

Aktivnošću grupe broj članova narastao je na 768 koliko ih danas broji, a kako je Tijat i brod s najviše fotografija, broj istih doseže brojku oko 5.000 od izgradnje pa do danas.

Važno je napomenuti da je ovo možda i jedina serija brodova, čak i u svijetu, čija cijela serija još uvijek plovi.

Karlovac je sada mini cruiser pod imenom Emanuel, a Valjevo (Ozalj) plovi pod imenom Franeša u turističke svrhe.

Jedan od planova grupe jest okupiti ovaj slavni trojac i istu prigodu također okruniti milenijskom fotografijom.

Stoga idemo dalje, jer plovidba Tijatom je doživljaj!, poručuju iz te Facebook grupe.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3