Datum objave: 10. Listopad 2018

Dobra vijest: Jolly odustao od gradnje staklene zgrade na mjestu kina Tesla, mijenja projekt

Dobra vijest: Jolly odustao od gradnje staklene zgrade na mjestu kina Tesla, mijenja projekt
Diana Ferić
Diana Ferić

Četverokatnica u kamenu i staklu, takozvana interpolirana uglovnica s dvostrukim pročeljem, poslovno zdanje sa slastičarnicom i kavanom na posljednjoj etaži, koje je šibenski poduzetnik Josip Stojanović Jolly namjeravao izgraditi na mjestu nekadašnjega, prvog šibenskog kina "Tesla", ipak se neće graditi. Barem ne onakvo kakvo je predstavljeno javnosti i vizuali kojega su osvanuli u medijima početkom godine, u veljači, kada su bageri za svega nekoliko sati srušili stoljetno gradsko kino.
Stojanović je tada najavio kako će radovi na njegovoj poslovnoj zgradi početi na jesen, istodobno kada i radovi na uređenju Poljane i izgradnji podzemne garaže na tri etaže. Međutim, bageri su na središnji gradski trg stigli prije desetak dana i već su se dobro "zalaufali", no na mjestu bivšeg kina "Tesla", koje je u međuvremenu postalo parkiralište, ništa se još nije počelo događati. Stojanović je, kako se doznaje, odustao od dosadašnjeg projekta i raskinuo suradnju s arhitektonskim uredom Ileković i Vulin iz Zagreba, koji su autori stakleno-kamene četverokatnice, te je potražio drugog projektanta.

– Ne mogu za sada o tomu govoriti jer još svi detalji nisu dogovoreni. Točno je da sam angažirao novog projektanta. To je Zoran Popović iz Šibenika. Znate da sam ja uvijek otvoren za javnost i kada svi detalji budu poznati, rado ću to podijeliti s javnosti – kratko nam je cijelu situaciju u telefonskom razgovoru prokomentirao Stojanović, opravdavajući se kako je na sastanku u Zagrebu te nema vremena za dulja objašnjenja.
 

Zgrada bivšeg kina "Tesla", u kojem su se filmovi prestali prikazivati još početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je kriza kinoprikazivačke djelatnosti i pošast privatizacije zahvatila cijelu Hrvatsku, nakon čega je ionako poprilična derutna ubrzano nastavila propadati, nikada nije bila proglašena kulturnim dobrom, unatoč svojim secesijskim obilježjima i kulturno-povijesnim značenjem. Štoviše, njezino rušenje blagoslovili su šibenski konzervatori, ali je to zato izazvalo žaljenje i nezadovoljstvo mnogih Šibenčana, zbog čega su neki to simbolično iskazali i paljenjem svijeća na ruševinama bivšega kina.


Žal za srušenim kinom, izgubljenim komadićem urbanog sjećanja i identiteta, nije se tada još ni slegnuo kada su počele nove rasprave i prijepori oko izgleda i gabarita buduće građevine, čije su se slike vrlo brzo pojavile u javnosti. Mnogi su je, naime, ocijenili prenapadnom smatrajući kako se ne uklapa u zadani prostor te u njemu strši poput šake u oko, a čuli su se i komentari kako i nije riječ o osobito kreativnom rješenju. Na te kritike, arhitekti Boris Ileković i Dina Vulin Ileković samo su poručili kako će se "volumenom i materijalima, kamenom i staklom, zgrada primjereno uklopiti u kontekst u kojemu se nalazi, odnosno u šire područje grada, izvan gradskih zidina". Pozvali su se i na mišljenje šibenskih konzervatora koji su u posebnim uvjetima naveli kako smatraju da se izgradnjom planirane poslovne građevine neće narušiti vrijednost šireg prostora uz povijesnu jezgru, kao ni spomenička vrijednost kuće Ilijadica – Grbešić, na koju se građevina prislanja. Tako je očito mislio i Stojanović, koji je tada rekao:


– Mogu ja razumjeti one koji su tu išli u kino i sada im je žao, ali mogu isto tako reći da će pravi Šibenčani biti zadovoljni kada nova zgrada bude izgrađena!
Zašto je u međuvremenu odlučio promijeniti projektante, ostaje nepoznanica. Stojanović sada tvrdi kako na tu odluku nije utjecalo negodovanje šibenske javnosti, koju je isprovociralo rušenje kina i izgled buduće zgrade, nego i sam nije bio zadovoljan projektom. Kako odjednom? – pitamo.


– Pa u početku mi se projekt svidio, a poslije nije – govori Stojanović.
Zoran Popović, kojega je sada angažirao, inače je zajedno s bratom Davorom autor arhitektonskog projekta hotela "Bellevue", najnovijega šibenskog hotela otvorenog početkom sezone na rivi. Popović je, zajedno sa šibenskim poduzetnikom Antom Miočem, i vlasnik toga luksuznog malog hotela. Kakva je njegova zadaća u priči o Stojanovićevoj poslovnoj zgradi, također nije bilo moguće doznati, kao ni to hoće li sve raditi iz početka ili će intervenirati u postjeću projektnu dokumentaciju.

Iz kategorije: Vijesti