Datum objave: 10. Listopad 2018

Šibenik domaćin Nacionalnog skupa o beskućnicima

Šibenik domaćin Nacionalnog skupa o beskućnicima
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski centar za beskućnike ogledni je primjer za cijelu Hrvatsku kako bi takvi centri trebali izgledati i biti organizirani, ustvrdio je Drago Lelas, predsjednik Hrvatske mreže beskućnika na Nacionalnom susretu o beskućnicima koji se danas održava u Šibeniku, 12 godinu za redom i to svaki put u drugom gradu.

 

Taj centar, kako je kazao Miljenko Jukić iz šibenskog Caritasa zbrinjava 14 osoba koje tako imaju priliku da svaku noć zaspu na sigurnom i da se probude s mišlju da nisu samo i da netko o njima brine. On je pohvalio Grad Šibenik i Šibensko – kninsku županiji zbog potpore koju su im od početka, otkako se taj Centar počeo uređivati, pružili i još je pružaju kao i sponzori.

 

Procjene u broju beskućnika u Hrvatskoj kreću se od 1 000 do 10000, ovisno kako se taj pojam definira no sigurno je da se nikad neće znati njihov točan broj, kako je pozdravnom govoru istaknuo šibenski gradonačelnik Željko Burić.
Lelas je dodao kako se iza tih brojeva kriju ljudske sudbine koje su sve različite i nemoguće je uopćiti kako se i zašto postaje beskućnik.

 

Ovogodišnji susret je posvećen ljudima koji žive i dalje na ulici potpuno nezbrinuti pa će se pokušati doći do odgovora kako njima pomoći. Tim povodom u Gradskoj knjižnici u Šibeniku je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Cesta nije dom“.

 

Skup su pozdravili i šibensko – kninski župan Goran Pauk i don Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije
 

Iz kategorije: Vijesti