Datum objave: 09. Listopad 2018

Nije podvala: Srpski KUD pjeva hvalospjeve Tuđmanu u novom Brešanovom filmu

Nije podvala: Srpski KUD pjeva hvalospjeve Tuđmanu u novom Brešanovom filmu
Diana Ferić
Diana Ferić

Sjećate li se onog videa u kojem srpsko kulturno umjetničko društvo Vuk Karadžić iz Hrvatske pleše i pjeva u slavu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je zapalio Internet, a u nekoliko dana pregledaloga je više od 100 000 ljudi. Nije ipak riječ o podvali, ali niti o istini već o sceni iz novog filma Vinka Brešana „Koja je ovo država!“ koji će se početi prikazivati u kinima 3, siječnja 2019. godine.

To je jučer u emisiji RTL Direkt otkrio Zoran Šprajc i to u razgovoru s Vinkom Brešanom.

Nakon ovoga užario se Internet i u Hrvatskoj i u Srbiji, video je na našem webu i Facebooku pogledan preko 100.000 puta, zvali su kolege iz srpskih medija tražili objašnjenje i izvor videa, tisuće komentara je bilo u širokom rasponu od onih koji nisu posumnjali u autentičnost videa do onih koji su odmah rekli da je nemoguće da ikakvi Srbi pjevaju Tuđmanu, mnogima je video bio smiješan i zabavan, drugima nije bilo nimalo smiješno da se neko zeza s nacionalnim svetinjama, hejtali su nas i ostrašćeni Hrvati i ostrašćeni Srbi, ali nema mjesta hejtanju, evo o čemu se radi.

 

Dakle, svi oni koji su rekli da je nemoguće da Srbi pjevaju Tuđmanu su bili u pravu, bio je to zapravo dio novog filma Vinka Brešana "Koja je ovo država".
Vinko, u kojoj to državi Srbi pjevaju Franji Tuđmanu?

To je Hrvatska, doduše, jedna finska Hrvatska koja se zbiva 2020. godine i to je insert iz ove moje nove komedije. Nije neki veliki futurizam.
A tko vam je smislio pjesmu tj. stihove? Film je već gotov, spremna za premijeru?
Stihove i glazbu je napisao Mate Matišić koji je ujedno i scenarist filma. Film je uskoro gotov, dorađuju se tehničke stvari. Izlazi u kina 3. siječnja 2019. godine.
Ovo je, izgleda, bila najveća gerila promocija nekog filma, jeste li očekivali ovako puno reakcija?
Rekli su mi da je sve skupa vidjelo preko 200.000 ljudi. Nije pitanje količine, više me iznenađuje sadržaj. Ovo je evidentna zafrkancija, ali su se razvile teške rasprave. Čitao sam o odnosima Hrvata i Srba, netko je objavio stihove pjesama kao da su je pisali A.B. Šimić. To govori koliko smo malo u problemu, ono što je evidentni vic da postane takvo sredstvo.
 

Kako komentirate one reakcije da se ne smijemo sprdati ni sa Srbima ni s Tuđmanom, koliko je sprdnja s tim političkim/nacionalnim svetninjama legitimna u ovoj zemlji?
Uvijek ću spomenuti, 1999. godine je Roberto Benigni snimio film o holokaustu, najvećem užasu i tragediji 20. stoljeća. I svi su ga išli gledati! Film je sloboda, komedija je sloboda. Naravno da je osnovno pitanje čime se bavimo. "Koja je ovo država" bavi se našim apsurdima, apsurdima u kojima mi živimo.
 

Goran Bogdan, koga on glumi?
Goran je inspektor, sporedni junak, a Krešimir Mikić glavni junak, ravnatelja SOA-e Goran Grgić... Osnovna inspiracija bili su apsurdi koje nalazimo. Ovo nije pitanje, nego uzvik "Koja je ovo država". Pokušali smo te neke apsurde dotjerati do krajnjih konzekvenci i staviti ih u film.
 

Politička satira, Goran Bogdan, Vinko Brešan - to su nekako sastojci koji jamče uspjeh filama, ima li još koji?
Mate Matišić je, sigurno bez dvojbe, jedan od sastojaka.

Ovaj video je imao oko 100.000 pregleda, bi li bili zadovoljni i s toliko gledatelja?
Uspjesi se dešavaju. Ne možete ih očekivati, ili će ih biti ili neće. Tako je bilo s "Ratom na mom otoku" i "Svećenikovom djecom". Očekujem da ljudi dođu i pogledaju.
 

Jeste li gledali kazališnu adaptaciju "Rata na mom otoku"? Kako vam se sviđa?
Jako mi se sviđa što je odustala od filma nego se bavila baš kazalištem.


 

Iz kategorije: Vijesti