Datum objave: 03. Listopad 2018

Dražen Grgić se iz Šibenika otisnu na plovidbu života:Tri mjeseca sam na jedrilici do Brazila i natrag

Diana Ferić
Diana Ferić

Na vrlo rizičnu i opasnu plovidbu do brazilskog otočja Fernando de Noronha i natrag do Šibenika otisnu se danas sa šibenskog mula Krke oftamolog Dražen Grgić, Šibenčanin koji živi i radi u Zagrebu i to sam na svojoj regatno jedrilici. Cilj mu je ukazati na važnost očuvanja mora i oceana od zagađenja plastičnim otpadom.

Ispratili su ga majka Marija i prijatelj Davor Pažanin.

 

„Imali smo brod Dalmatinku i jednom je nestao. Mislili smo da je negdje blizu, ali kako se preko noći nije vratio doma, počela ga je tražiti i policija. Sutra se vratio i smije se gospodin. 'Bio sam na Hvaru' rekao nam je. Tako je zavolio more i nikad nije prestao. Imao je dječji gumenjak s pentom 'četvorkom' i s tim je plovio kao dijete“, kazala je novinarima Draženovamajka. Na Mulu Krke su ga ispratili majka Marija i prijatelj Davor Pažanin koji je trebao isploviti s njim, ali zbog obaveza nije se stigao spremiti pa je odustao.

 

Na tom dugom putu na kojem će biti oko tri mjeseca, da ostvari plan, morat će mu pomoći sreća i viša sila jer se upustio u poduhvat za koji nema dovoljno pomorskog iskustva i vještina i s jedrilicom koja nije predviđena za plovidbu Atlantikom.

 

Prijatelji su ga, kako doznajemo od Pažanina pokušali odvratiti od toga s obzirom na veliki rizik, ali on je ostao pri svom naumu. „ Predlagao sam mu da odgodi putovanje za dvije godine kako bi se mogao dobro pripremiti, ali on je tvrdoglavo ostao pri svom i šta možemo. Neka ga prati sreća, itekako će mu trebati“, kazao am je Pažanin.

 

Svoju je jedrilicu koju je kupio prije nekoliko mjeseci napuni s jednom tonom tereta- oko 300 litara vode i nešto druge vrste pića te konzerviranu i dehidriranu hrane.

 

Iz Šibenika je otplovio prema kornatskom arhipelagu, a potom će do Italije i onda uz obalu Italije, Sardinije i Španjolske do Gibraltrara i Kanara što je sigurno puno lakši i manje opasan put od onoga koji će prevaliti sam preko Atlantika. na brazilskom otočju do kojeg će ploviti je i nacionalni park tako da mu je želja svojim putovanjem simbolično povezati dva, kako kaže najljepša pomorska nacionalna parka – Kornate i Fernando de Noronha.

FOTO: Šibenik IN( V.B.)
 

Iz kategorije: Vijesti