Datum objave: 27. Rujan 2018

Izložba „Ante vitez Šupuk i njegov grad“, večeras u 20 sati u Muzeju grada Šibenika

Izložba „Ante vitez Šupuk i njegov grad“, večeras u 20 sati u Muzeju grada Šibenika
Diana Ferić
Diana Ferić

Državni arhiv u Šibeniku i Muzej grada Šibenika otvaraju večeras u 20 sati izložbu „Ante vitez Šupuk i njegov grad“, posvećenu tvorcu Anti Šupuku, modernog Šibenika vizionaru, političaru i poduzetniku koji je svoje znanje i moć koristio kako bi svom Šibeniku donio razvoj, napredak i boljitak u svakom pogledu.

Izložba o Anti vitezu Šupuku iznimno je važna jer je to prvi sustavni prikaz života i rada čovjeka koji je odredio gospodarsku sudbinu Šibenik, uveo ga izravno iz srednjeg vijeka u moderno industrijsko doba, trajno ga arhitektonski obilježio, riješio njegove najveće komunalne probleme i uveo ga u suvremeno doba omogućivši genijalnom inženjeru, izumitelju i projektantu Vjekoslavu Meichsneru izgradnju prvog cjelovitog sustava proizvodnje, prijenosa i distribucije izmjenične struje u svijetu.

Izložba je organizirana u povodu obilježavanja 180. obljetnice rođenja Ante Šupuka (21. kolovoza 1838. - 11. travnja 1904.) , jedne od najznačajnijih ličnosti u tisućljetnom postojanju grada Šibenika.

Izložbu „Ante vitez Šupuk i njegov grad“ zbog njenog značaja i prvog cjelovitog uvida u život, rad, djela i poduhvate od kojih su mnogi i danas dio šibenske stvarnosti (bolnica, sud, pošta...) ni jedan Šibenčanin koji voli i poštuje svoj grad ne bi smio propustiti.

  

Iz kategorije: Vijesti