Datum objave: 21. Rujan 2018

NA DANAŠNJI DAN: Umro je Šime Vlašić, najpopularniji šibenski političar svih vremena

NA DANAŠNJI DAN: Umro je Šime Vlašić, najpopularniji šibenski političar svih vremena
Diana Ferić
Diana Ferić

Šime Vlašić, najomiljeniji i najpopularniji šibenski političar svih vremena koji je uživao veći ugled u narodu čak i od oca modernog Šibenika, Ante viteza Šupuka, umro je na današnji dan 21. rujna 1935. godine.

Podatke o Šimi Vlašiću, čovjeku, političaru, altruistu, odvjetniku i hrvatskom domoljubu uzaludno ćete tražiti među znamenitim Šibenčanima ili na Internetu iako je ostavio neizbrisivo dubok trag kako u šibenskoj tako i u suvremenoj hrvatskoj nacionalnoj povijesti. Vijest o njegovoj smrti duboko je potresla Šibenik, Vodice, Tisno, Drniš, Knin, Split… cijelu Dalmaciju, a doček njegovih posmrtnih ostataka u Šibeniku i ispraćaj u Tisno gdje je sahranjen, bio je najveći komemorativni skup kojeg je Šibenik ikada vidio.

Šime Vlašić rodio se u Tisnom 1892. godine kao sin jedinac u jednoj od najsiromašnijih tišnjanskih obitelji. S 15 godina otišao je na školovanje u Zadar. Usprkos siromaštvu, neimaštini i bijedi u kojoj se našla njegova obitelj nakon očeve smrti, uspio je upisati pravni fakultet u Zagrebu i biti promaknut u čast  doktora prava. Nakon Prvog svjetskog rata njegov prvi posao bila je dužnost kotarskog suca u Skradinu.

Od najranije mladosti odlikovao ga je domoljubni duh i hrvatska nacionalna svijest. Iako vrlo mlad isticao se među pravašima dr. Ante Starčevića, a kasnije je stupio u redove Hrvatskog seljačkog pokreta, odnosno Hrvatske seljačke stranke. Nakon što je svojevoljno napustio kotarski sud u Skradinu otvorio je privatni odvjetnički ured u Šibeniku.

Načelnik općine Šibenik i gradonačelnik Šibenika postao je 1925. godine kao kandidat HSS-a.

Vlašić je uživao ugled kakvim se nikada prije ni poslije njega nije mogao pohvaliti ni jedan šibenski političar. Bio je poznat, priznat i voljen zbog svoje pravednosti, spremnosti da pomogne i zaštiti, pomagao je sirotinju, zalagao se za napredak Šibenika, Dalmacije i Hrvatske, bio je iskrenu domoljub. Za života uživao je veliki ugled i sveopće narodno priznanje. Iako je bio odvjetnik i političar, te općinski načelnik i gradonačelnik, živio je skromno, štoviše siromašno i oskudno, a odricao se svega kako bi ostvario svoj jedini cilj – dobrobit, slogu i jedinstvo hrvatskog naroda.

Kao odvjetnik odrekao se svih pristojbi, obespravljene i siromašne branio je i zastupao besplatno. Nije imao ni kuću ni stan. Kao odvjetnik i čovjek stekao je duboko poštovanje kada je na sudu besplatno branio i obranio pedesetoricu Vodičana uhićenih zbog isticanja hrvatskih nacionalnih simbola i svoje hrvatske nacionalne pripadnosti.

Koliki je bio njegov ugled svjedoči i odluka grada Zagreba da dan njegove sahrane proglasi danom žalosti.

Na dočeku posmrtnih ostataka dr. Šime Vlašića u utorak 23. Svibnja 1935. godine od Građe do mula Krka okupilo se više od 10 000 Šibenčana, a pred hotelom „Krka“ i duž rive okupilo se još nekoliko tisuća žitelja Rogoznice, Primoštena, Zablaća, Zlarina, Vodica. Prema službenim procjenama vlakovima iz Zagore, Drniša i Knina na doček i ispraćaj Šime Vlašića doputovalo preko 5000 seljaka i težaka.

Nakon mise zadušnice u katedrali sv. Jakova posmrtni ostaci Šime Vlašića prenijeti su na parobrod „Jadran“ koji je tog velikog dobrotvora i Hrvata odvezao u Tisno gdje je sahranjen.

 

Iz kategorije: Vijesti