Datum objave: 19. Rujan 2018

Krediti u švicarcima:Zabrinjavajuća presuda Županijskog suda u Zagrebu

Krediti u švicarcima:Zabrinjavajuća presuda Županijskog suda u Zagrebu
Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč presudi Vrhovnog suda o ništetnosti valutne klauzule, Županijski sud u Zagrebu u slučaju tužbe odvjetnika Egona Zadravca protiv Zagrebačke banke donio odluku koja ide u korist banke

 

Eugen Zadravec, korisnik kredita u švicarcima, na zagrebačkom sudu nije izvojevao pravnu bitku protiv Zagrebačke banke. Presuda kojom se odbija njegov zahtjev da se ništetnim proglasi članak ugovora o kreditu u valutnoj klauzuli primio je 12. rujna, da bi idućeg dana napisao reviziju Vrhovnom sudu, a predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću poslao oštar dopis, piše Jutarnji list.

 

Odvjetnik Zadravec pokrenuo je sudski postupak protiv Zagrebačke banke radi kredita sklopljenog u prosincu 2006. godine u iznosu od 480.000 švicarskih franaka s promjenjivom kamatnom stopom. Na Općinskom sudu u Zagrebu je izgubio pa je uložio žalbu. No, Županijski sud u Zagrebu je početkom srpnja ove godine donio odluku kojom je poništio nekoliko elemenata presude nižeg suda, preinačio je, ali odbio tužitelja u zahtjevu da mu banka vrati preplaćenih 110.863,82 kune.

 

'Suprotno brojnim odlukama prethodno navedenih sudova, počam od Suda Europske unije preko Ustavnog suda, pa sve do Dobronićeve presude, vaš sud je dana 3. srpnja 2018. godine donio presudu u kojoj navodi da je ‘tužitelj sklopio ugovor o kreditu s tuženikom u kojem je odredba članka 1. o valutnoj klauzuli jasna, lako razumljiva i uočljiva pa je na temelju odredaba članka 84. Zakona o zaštiti potrošača izuzeta od ispitivanja poštenosti’', upozorio je odvjetnik predsjednika zagrebačkog Županijskog suda.

 

Iz kategorije: Vijesti