Datum objave: 13. Rujan 2018

Četvero Šibenčana osumnjičeno za gospodarski kriminal na štetu Jadranske banke i NCP-a

Četvero Šibenčana osumnjičeno za gospodarski kriminal na štetu Jadranske banke i NCP-a
Diana Ferić
Diana Ferić

Nova afera vezana za Jadransku banku i jednu šibensku privatnu tvrtku. Policija je priopćila da u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku dovršeno opsežno kriminalističko istraživanje nad 67-godišnjakom, 71-godišnjakom, 38-godišnjakinjom i 42-godišnjakom osumnjičenim za više kaznenih djela zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju na štetu trgovačkog društva i banke sa sjedištima u Šibeniku,a to znači Jadranske banke, pri čemu je nastala šteta u ukupnom iznosu od 39.014.983 kuna. Imena nisu priopćili, ali je očito da je među njima Ivo Šinko, bivši predsjednik uprave Jadranske banke. Iz povjerljivih izvora doznajemo da je riječ o tvrtki NCP i njezinom vlasniku Goranu Prginu.

 

Utvrđeno je da je prvoosumnjičeni 67-godišnjak, u svojstvu vlasnika i odgovorne osobe trgovačkog društva sa sjedištem u Šibeniku, i drugoosumnjičeni 71-godišnjak u svojstvu predsjednika uprave banke sa sjedištem u Šibeniku, počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju opisanog i kažnjivog po članku. 246 stavak.2 u svezi st.1, čime su oštetili banku za iznos od oko 20,5 milijuna kuna, sve u korist oštećenog trgovačkog društva. Za to su poduzeće 2007. godine unaprijed i dogovorno kod inozemne banke ishodili kredite u ukupnoj vrijednosti od 10 milijuna CHF, a drugoosumnjičeni Šinko je, kao predsjednik Uprave oštećene banke bez znanja i odobrenja ostalih članova Uprave te suprotno pravilima bankarskog poslovanja, izdao četiri garancije. Kredit je aktiviranjem garancija zbog neplaćanja platila Jadranska banka umjesto tog trgovačkog društva, kao korisnika kredita.

 

Nadalje je utvrđeno da je prvoosumnjičeni 67-godišnjak i trećeosumnjičena 38-godišnjakinja, u svojstvu odgovorne osobe oštećenog trgovačkog društva, isto tako počinili kazneno djelo. To su trgovačko društvo oštetili za 5.052.400 kuna i to tako da su tijekom 2010. godine od oštećenog trgovačkog društva kupili ukupno 3 500 dionica Jadranske banke za 8.575.000 kuna. Nisu ih platili već su dionice zbog pada vrijednosti i vratili tom trgovačkom društvu nakon dvije godine. Potom su te dionice prodane drugoj pravnoj osobi, ali po dvostruko nižoj cijeni od one za koju su prvotno prodane prijavljenima. Zanimljivo je i da su toj dvojki u međuvremenu na ime istih dionica isplaćene dividende na koje nisu imali pravo.

 

Ovim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno i da su prvoosumnjičeni 67-godišnjak i četvrtoosumnjičeni 42-godišnjak, kao direktor dijela trgovačkog društva, zajedno počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju kojim je prvoosumnjičeni pribavio osobnu protupravnu imovinska korist od oko 13,5 milijuna, a na štetu njegovog trgovačkog društvu. Oni su 8.ožujka 2013. potpisali ugovor o prijenosu potraživanja u kojem su potraživanje prvoosumnjičenog 67-godišnjaka prema oštećenom trgovačkom društvu neosnovano uvećali za 34.784.341,41 kuna umjesto stvarnih 21.239.078,00 kuna, sve kako ne bi morao tom trgovačkom društvu vratiti prethodno nastalo dugovanje iz ranijih financijskih transakcija prvoosumnjičenog prema trgovačkom društvu prilikom prodaje tvrtke drugom vlasniku.
Svi osumnjičeni su kazneno prijavljeni Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.
 

Iz kategorije: Vijesti